ECB kupnjom imovine želi smanjiti kamate

Autor: Tomislav Pili , 14. travanj 2014. u 22:00
Šef ECB-a Mario Draghi/REUTERS

Dužnosnici središnje banke eurozone otkrivaju sve više detalja o novim mjerama.

Dužnosnici Europske središnje banke (ECB) sve više izlaze u javnost s detaljima mogućeg otkupa financijske imovine poznatijeg kao kvantitativno otpuštanje.

Prema navodima Financial Timesa, Benoît C?uré, član ECB-ovog izvršnog odbora i jedan od najbližih suradnika predsjednika ECB-a Maria Draghia, tijekom proljetnog sastanka Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu naznačio je kako ECB razmišlja o kupnji širokog raspona imovine s rokom dospijeća i do 10 godina.C?uré je također sugerirao kako bi monetarna vlast eurozone mogla kupovati financijsku imovinu u različitim članicama zone eura uzimajući u obzir različitosti tržišta u eurozoni.

Cilj takvog programa bilo bi snižavanje troškova zaduživanja kako bi došlo do ujednačavanja u cijeloj eurozoni, "Kupnja imovine u eurozoni neće biti zbog količine, već zbog cijene", kazao je C?uré. Središnja banka sve više razmišlja o deflacijskim rizicima i kako im se oduprijeti. Zbog političkih razloga kupnja državnih obveznica malo je vjerojatna. Svjesni su toga i u ECB-u, pa više razmišljaju o otkupu imovine banaka, iako je takva odluka teže provediva s tehničke strane gledišta. Osim toga, tržište instrumenata koje bi ECB želio otkupiti, poput plasmana malim tvrtkama, relativno je malo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close