Dug srednje Europe na cijeni, hrvatski bez veće promjene

Autor: Tomislav Pili , 16. travanj 2018. u 22:01
Pad premije na rizik može imati kompenzirajući učinak/FOTOLIA

Trend kod duga CEE regije treba promatrati u kontekstu pada prinosa na referentne, njemačke obveznice.

Što zbog rasta geopolitičkih rizika, a što zbog pozitivnog utjecaja njemačkih obveznica, u posljednjih mjesec i pol primjetan je pad prinosa na dug zemalja srednje i istočne Europe (CEE).

Ipak, taj se pozitivni trend nije odrazio na hrvatske obveznice, a po mišljenju domaćih analitičara, ovosit će o kretanjima referentnih izdanja. Kako navodi Bloomberg, od kraja veljače prinos na poljsku 10-godišnju obveznicu smanjen je 33 baznih bodova, mađarsku 18, a češku 15 baznih bodova. Kako pojašnjava Esther Law, menadžerica u Amundiju, najvećoj europskoj tvrtki za upravljanje imovinom, trenutna nesigurnost oko Rusije i Turske zasigurno čini dug država srednje i istočne Europe sigurnijim u relativnim okvirima.

 

Kovač

Usprkos padu prinosa, premije rizika za većinu CEE država, pa tako i Hrvatsku, se povećala.

Međutim, Alen Kovač, direktor Ureda za ekonomska istraživanja Erste banke za Poslovni dnevnik smatra kako blagi pad prinosa na obveznice zemalja u CEE regiji treba sagledati i u kontekstu pada prinosa na referentne, njemačke državne obveznice u spomenutom razdoblju. "U tom kontekstu, usprkos padu prinosa, premije rizika za većinu CEE zemalja, pa tako i Hrvatsku, nešto se povećala", ističe Kovač.

Što se tiče kretanja prinosa u nadolazećem razdoblju, Kovač ističe određena očekivanja oko idućih koraka globalnih središnjih banaka, prije svega Federalnih rezervi i Europske središnje banke te posredno utjecaj na referentne prinose (SAD i Njemačka). "Pad premije na rizik Hrvatske – trend koji je prevladavao tokom 2017. godine – može imati određen 'kompenzirajući' učinak, a što ponovo stavlja fokus na potrebu nastavka provođenja odgovorne fiskalne politike i ubrzavanje strukturnih reformi kako bi se ubrzala dinamika gospodarskog rasta u srednjem roku", kaže Ersteov analitičar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close