Ciljali na 30, a prikupit će samo 4,4 milijuna kuna

Autor: Ana Blašković , 14. svibanj 2012. u 22:00

Nakon Skupštine 12. lipnja uz domaći Đuro Đaković holding i Feropromet dionice bi trebale steći i srpske tvrtke PIK Moravica i Matijević

Tesla banka, projekt koji od početka prati etiketa “srpske banke”, sredinom lipnja ide u dokapitalizaciju. No umjesto najavljenih tridesetak milijuna kuna koje bi banci trebali pružiti dovoljno snage za agresivnije kreditiranje, banci slijedi sedam puta slabija injekcija od tek 4,4 milijuna kuna. Najavljena dokapitalizacija, o kojoj bi se trebalo raspravljati na Glavnoj skupštini dioničara 12. lipnja, trebala bi biti provedena zamjenom hibridnog depozita u kapital banke nakon umanjenja dijela kapitala za pokriće 8,4 milijuna kuna gubitka iz prošle godine. Potom bi kapita trebao biti povećan sa 32,7 milijuna kuna na 37,1 milijun kuna.

Ulaze u Top 5 dioničara
Konverzijom depozita od dva milijuna kuna jedan od vodećih dioničara Tesla banke postat će Đuro Đaković holding, koji će za depozit dobiti 7487 dionica te zasjesti na 5. mjesto ljestvice deset najvećih vlasnika banke. Uz Đuru Đakovića svoj hibridni depozit od 0,74 milijuna kuna u kapital zamijenit će i Industrija mesa “Matijević” iz Srbije, čime će steći 2767 dionica po nominalnoj cijeni od 270 kuna po komadu, a uloge od 0,75 milijuna kuna te 0,73 milijuna kuna u dionice će zamijeniti srpska tvrtka PIK Moravica te Fermopromet iz Novog Bezdana. Osim dokapitalizacije konverzijom, iz koje su isključeni ostali dioničari, za manji iznos od 122.580 kuna bit će otvorena “klasična” dokapitalizacija u novcu.

Ne kriju razočaranje
Očekivano, takvim razvojem događaja nije zadovoljan predsjednik Uprave Tesla banke Zvonko Agičić. “Imali smo veće planove za dokapitalizaciju do ljeta. Nadamo se da ćemo do kraja ljeta uspjeti provesti i drugu dokapitalizaciju s planiranim iznosom. Sada imamo naznake da ćemo uspjeti prikupiti taj iznos”, rekao nam je Agičić u telefonskom razgovoru. Planirano povećanje kapitala trebalo je biti provedeno još krajem prošle godine, no onda se dogodio slučaj Credo banke nakon koje su tvrtke masovno povlačile depozite iz manjih banaka. U Tesla banci tada su odlučili pričekati s dokapitalizacijom dok se situacija ne normalizira, no čini se da se to još nije dogodilo. Aktivom od 34,8 milijuna kuna Tesla banka je najmanji kreditor na tržištu s tek 0,01 posto bankarske aktive. Banka je dosad plasirala 16 milijuna kuna kredita ponajviše malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i u proizvodnju. Uspije li dokapitalizacija, banka bi imala potencijala za 30-ak milijuna kuna kredita.

Komentari (3)
Pogledajte sve

nije prvi puta, već su turci došli u bosnu i osnovali banku koja kreditira samo ono što nije usprotno Kuranu, ima svakakvih primjera danas.

etnička banka..to prvi put čujem da postoji..nije ni čudo šta nisu prikupili

Yeah wright…malo obiteljska seoska gospodarstva…bolje da su pokrenuli projekt smudjare na Dunavu nego ovako bacili novce u vjetar. Vidi mi se ovdje ce HNB intervenirati i prije nego prikupe dostatan kapital aa sve licence i ovlastenja. Time bi mogli postati kuriozitet i u svjetskim razmjerima…

New Report

Close