Brexit briše 83.000 poslova u Londonu

Autor: Ana Blašković , 14. studeni 2016. u 22:00
Analitičari smatraju da bi otpuštanja u Cityu imala značaja domino efekt/REUTERS

Financijsko središte pribojava se gubitka namire vrijednosnica u euru.

U narednih sedam godina bez posla bi moglo ostati oko 83.000 zaposlenih u londonskom Cityju ako britanska prijestolnica ostane bez namire dužničkih papira denominiranih u euru.

Povjerljivi dopis potekao iz konzultantske kuće Ernst & Young, koji kola među britanskim političarima i vladinim dužnosnicima, procjenjuje da će se toliko radnih mjesta ukinuti budu li banke prisiljene svoje poslove namirenja u europskoj valuti preseliti s Otoka u kontinentalnu Europu zbog izglasavanja Brexita. Prema pisanju The Financial Timesa koji je imao uvid u izvješće, radi se o oko 31.000 radnih mjesta koji bi mogli nestati do 2024. iz lepeze "klasičnog bankarstva", od prodaje do riznice. Dodatnih 18.000 moglo bi nestati u pravnim i računovodstvenim službama, 15.000 u upravljanju imovinom te 12.000 poslova povezanih s pružanjem tehnologije.

Ernst & Young dodaje da bi ukidanje radnih mjesta imalo "značajan domino efekt" procjenjujući da bi efekte osjetilo 232.000 građana diljem Ujedinjenog Kraljevstva. Izvješće je naručila Londonska burza, koja zasad šuti o njemu, kao i njezin revizor Ernst & Young. Inicijalne procjene Londonske burze govorile su o gubitku 100.000 radnih mjesta zbog zelenog svjetla napuštanju Europske unije. Najnovija procjena temeljena je na crnom scenariju u kojem bi Ujedinjeno Kraljevstvo izgubilo pristup jedinstvenom tržištu namire transakcija denominiranih u eurima. Podsjetimo, dužnosnici EU odbacili su mogućnost da Britaniji ostane mogućnost nastavka lukrativnog biznisa namire u euru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close