Bitcoin probija sve rekorde – u srijedu je njegova cijena premašila 12.000 dolara

Autor: Poslovni.hr , 06. prosinac 2017. u 10:57
FOTO: Thinkstock

Bitcoin odolijeva kritičarima i sve više ga ljudi prihvaća. Kriptovaluta dosegla je nove rekordne vrijednosti.

Unatoč propitivanju stvarne vrijednosti kriptovalute i opasnosti da bi mogla biti riječ o novom balonu, bitcoin je u srijedu nastavio nevjerojatan rast i probio granicu od 12.000 dolara (8954 funti).

Meteorski rast bitcoina s 1.000 dolara na početku godine, na sadašnje vrijednosti izaziva pozornost diljem svijeta. Neki ugledni pojedinci poput dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju Josepha Stiglitza istaknuli su da bi ta kriptovaluta trebala biti stavljena van zakona. 

Promatrači pripisuju uzlet sve većem interesu Wall Streeta i planovima etabliranih tržišta da u ponudu uvrste i trgovanje terminskim ugovorima u digitalnoj valuti unatoč strahovanjima pojedinih financijaša od snažnih oscilacija njegove vrijednosti.
Američki su regulatori prošlog tjedna odobrili trgovinu terminskim ugovorima u bitcoinima na vodećim financijskim tržištima, uključujući čikašku burzu (Chicago Mercantile Exchange – CME), što je naišlo na pozitivan odjek među analitičarima.

>> Blizanci koji su na bitcoinima postali milijarderi

"Prošlo je mnogo vremena dok su se utvrdili metodologija i način na koji se bitcoinima trguje. Prvotna privlačnost bila je u tome da oni nisu ni na koji način regulirani. Međutim, sada je jasno da su iz sjene došli na središnju pozornicu", kazao je za Independent glavni tržišni analitičar australskog CMC Marketsa. 

"Jedna od glavnih značajki tržišnog balona je da ne postoji način da znate u kojem će trenutku taj balon prsnuti", kazao je. Dio stručnjaka smatra da se u ovom trenutku veliki iznosi novca ulažu u bitcoine zbog 'straha da se nešto ne propusti' ili čiste 'pohlepe'. 

Komentirajte prvi

New Report

Close