Basler osiguranje Zagreb kaznenim prijavama pokušava namiriti štetu

Autor: Božica Babić , 28. prosinac 2009. u 22:00

Basler osiguranje Zagreb kaznenim prijavama tereti bivše vlasnike i upravu Osiguranja Zagreb

Uprava Basler osiguranja Zagreb (BOZ), što je novo ime nekadašnjeg društva Osiguranje Zagreb (OZ), podnijela je Državnom odvjetništvu navodno pet kaznenih prijava kojima za zloporabe tereti bivše vlasnike, upravu i neke nižerangirane zaposlenike OZ-a. Prema neslužbenim informacijama šteta je procijenjena na najmanje 30 milijuna kuna. U uredu Martina Kampika, predsjednika Uprave BOZ-a za Poslovni dnevnik su potvrdili da su “podaci o protupravnim radnjama, odnosno osnovanoj sumnji na eventualno počinjenje kaznenih djela od strane bivših djelatnika Osiguranja Zagreb, predani nadležnom Državnom odvjetništvu i policiji.” O visini štete i ostalim detaljima ne žele komunicirati.

Allianz i Grawe
S državnim odvjetništvom, kažu, u potpunosti surađuju i na raspolaganje su stavili cjelokupnu internu dokumentaciju. Više informacija, dodaju, ne mogu dati “kako ne bi utjecali na istragu” ali i stoga što “nisu primili službenu informaciju da je obrada Državnog odvjetništva završena.” Ipak, u BOZ-u otkrivaju “u odnosu na kaznenu prijavu podnesenu protiv bivšeg ovlaštenog aktuara društva Dubravke Zoričić možemo potvrditi da je Državno odvjetništvo dovršilo obradu i 30. listopada 2009. podnijelo optužni prijedlog Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.” Osiguranje Zagreb u svibnju 2007. kupila je švicarska grupacija Baloise, koja je na hrvatskom tržištu aktivna od 2000. kroz društva Basler i Basler životna osiguranja. Za OZ su interes iskazivali Allianz i Grawe no, povukli su se nakon provedenog dubinskog snimanja. Preuzimanje novog društva Baloise je objavio javno no, bez nazočnosti vlasnika i uprave OZ-a koju je tada vodila Petra Tarle što je već tada pokrenulo dvojbe. U kuloarima struke spominjali su se “financijski kosturi” i nezadovoljstvo ugovorenom cijenom. Vlasnici OZ-a tražili su navodno 50 milijuna eura, Baloise je nudio 25, a ugovor je zaključen na 30 milijuna. Koliko je doista plaćeno ostalo je nepoznato jer cijena nije objavljena.

Pedantni Švicarci
Sve ono što se prije 2-3 godine moglo neslužbeno čuti sada je izgleda pretočeno u kaznene prijave. Naime, upućeni izvori tvrde da su pedantni Švicarci nakon definitivnog ulaska u OZ u poslovnim knjigama otkrili milijunske gubitke koji nisu bili prikazani u vrijeme ugovaranja kupoprodaje i provedbe dubinskog snimanja poslovanja. Spominju se krivotvorena izvješća, ugovori koji nisu evidentirani kako bi se iz društva izvukao novac, nezakonita prodaja nekretnina… I Hanfa je Poslovnom dnevniku potvrdila da je “sukladno svojim ovlastima provela nadzor nad Osiguranjem Zagreb sa stanjem na dan 30. rujna 2006. godine i temeljem utvrđenog činjeničnog stanja sukladno svojim ovlastima oduzela ovlaštenje za obavljanje poslova ovlaštenog aktuara Dubravki Zoričić.” U odgovoru Hanfe Sandra Malešević pojašnjava da je Agencija utvrdila kako je Zoričić teže prekršila pravila aktuarske struke no, njihovo rješenje je uvjetovano – “oduzimanje ovlaštenja neće se provesti ako Dubravka Zoričić u roku od tri godine od dana konačnosti ne počini težu povredu aktuarske struke.” Smatrali su, ističe, da će uvjetno oduzimanje dozvole postići svrhu jer Zoričić se aktuarstvom bavila od 1996. i do OZ-a nije imala mrlje u karijeri.

Pad tržišta

Manja premija
Društva u vlasništvu švicarske Baloise grupacije: Basler, Basler životna osiguranja i Osiguranje Zagreb, prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje, za 11 mjeseci 2009. ugovorili su ukupno 407 milijuna kuna premije što je za 32 milijuna manje od rezultata ostvarenog u istom razdoblju 2008. Pad je evidentan i kod tržišnog udjela, lani je iznosio pet posto, a sada 4,73%.

Komentirajte prvi

New Report

Close