AmExu dobit pala i četvrto tromjesečje

Autor: Poslovni dnevnik , 24. travanj 2016. u 22:01
Dobit oslabjela 6,5 posto, na 1,4 milijarde dolara/REUTERS

S druge pak strane, Visa je objavila solidan rast dobiti od 10 posto, na 1,7 milijardi dolara, zahvaljujući povećanju obujma plaćanja u SAD-u.

Dvije američke kartičarske kompanije, Visa i American Express, objavile su dijametralno suprotne poslovne rezultate. American Express izvijestio je o padu dobiti u prvom tromjesečju za 6,5 posto na 1,43 milijarde dolara, zbog investicija u nastojanju da privuče nove kupce i proširi svoj kreditni portfelj.

Dobit te kompanije tako je pala četvrto tromjesečje zaredom pod utjecajem sve intenzivnije konkurencije banaka. Prihodi American Expressa porasli su za 1,7 posto, na 8,09 milijarde dolara.  Pritom je kompanija ostvarila veći neto prihod od kamata, od potrošnje vlasnika kartica i neto naknada za kartice. Investitori su sve više usmjereni na rast prihoda kompanije jer u više navrata nije uspjela ispuniti svoje interne ciljeve rasta.

U tome razdoblju AmEx je povećao broj kartica za 3,1 milijun, dok je potrošnja na kartice porasla za šest posto, iako je taj porast bio djelomično umanjen manjim trgovačkim naknadama i višim troškovima vezanih za nagradni povrat novca koji je među najpopularnijim pogodnostima za potrošače. U prvom tromjesečju tvrtka je rezervirala 84 milijuna dolara za restrukturiranje. AmEx se pokušava oporaviti od teške 2015. godine, tijekom koje je najavio kraj 16-godišnjeg ekskluzivnog odnosa s kompanijom Costco Wholesale, nakon što je izgubila sudski spor vezan uz zaštitu tržišne utakmice.

S druge pak strane, Visa je izvijestila o solidnom rastu tromjesečne dobiti zahvaljujući povećanju obujma plaćanja u matičnom SAD-u ali je snizila prognozu godišnjih prihoda zbog skromnog rasta potrošnje u inozemstvu, U drugom fiskalnom tromjesečju zaključno s 31. ožujka neto dobit porasla je 10 posto, na 1,71 milijardu dolara. Prihodi su uvećani 6,4 posto, na 3,63 milijarde dolara. Obujam plaćanja uvećan je 12 posto, na 1,3 bilijuna dolara. Pritom je obujam prekograničnih plaćanja, porastao pet posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close