Aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone oslabile najsporijim tempom u 15 mjeseci

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. lipanj 2013. u 13:27
Photo: Thinkstock

Pad aktivnosti u Nizozemskoj i Austriji bio je umjeren, dok je španjolski PMI dosegnuo najvišu razinu u dvije godine i iznosio je 48,1 bod.

Aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone smanjile su se u svibnju najsporijim tempom u 15 mjeseci, uz poboljšanje u svim zemljama eurozone, pokazali su u ponedjeljak konačni podaci londonske tvrtke Markit.

Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone, koji obuhvaća aktivnosti tisuća kompanija u 17-članom bloku, porastao je u svibnju na 48,3 boda, najvišu razinu u posljednjih 15 mjeseci. U travnju iznosio je 46,7 bodova.

U Markitu su njegovu vrijednost u svibnju prvotno procijenili na 47,8 bodova, pri čemu sve vrijednosti ispod 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti, koji u proizvodnom sektoru eurozone traje već 22 mjeseca.

Pad je ponovo zabilježila i Njemačka, ali sporijim tempom, približivši se razini stabilizacije, nakon što su proizvodnja i nove narudžbe porasli prvi put u tri mjeseca. Njemački PMI iznosio je u svibnju 49,4 boda.

Pad aktivnosti u Nizozemskoj i Austriji bio je umjeren, dok je španjolski PMI dosegnuo najvišu razinu u dvije godine i iznosio je 48,1 bod. U Francuskoj, Italiji i Grčkoj pad aktivnosti također je usporio, uz najviše razine PMI-a u 13, četiri odnosno 23 mjeseca.

Proizvođači eurozone i dalje povezuju slabiju potražnju sa slabim domaćim tržištima, dok su nove izvozne narudžbe u svibnju pokazale naznake stabilizacije, navodi Markit u priopćenju. Nove izvozne narudžbe uglavnom su ostale nepromijenjene tijekom mjeseca, uz poboljšanje u Španjolskoj, Nizozemskoj i Austriji, te gotovo zanemarivi pad u Njemačkoj.

"Iako se proizvodna aktivnost eurozone ponovo smanjila u svibnju, ohrabrujuće je što se stopa pada značajno smanjila. Čini se da se sektor na neki način stabilizira, međutim, još je uvijek uteg za gospodarstvo“, kazao je Chris Williamson, glavni ekonomist Markita".

Komentirajte prvi

New Report

Close