Želite napredovati u karijeri? To vam neće uspjeti ako na poslu izgovarate ovih 7 fraza

Autor: Poslovni.hr , 02. travanj 2014. u 17:59
Thinkstock

Negativne fraze koje izgovarate u uredu, koliko god vam se čine nebitne, mogu uvelike utjecati na smjer u kojem će krenuti vaša karijera.

Svatko želi biti uspješan na poslu, ali šanse vam ponekad mogu smanjiti vlastite riječi. Negativne fraze koje izgovarate u uredu, koliko god vam se čine nebitne, mogu uvelike utjecati na smjer u kojem će krenuti vaša karijera. Poduzetnik i kolumnist Ilya Pozin u svom komentaru objavljenom na LinkedInu navodi sedam stvari koje uspješni ljudi nikad ne govore, odnosno koje morate izbaciti iz svog vokabulara ako želite napredovati i uspjeti.

"To nije u opisu mog posla"

Što više provodite na radnome mjestu, raste vam opseg poslova i obveza, što ne mora uvijek biti loše. Međutim, kada osjetite da vam se odgovornosti nekontrolirano stavljaju na leđa, sigurno ćete doći u iskušenje da se požalite na klasičan način i počnete govoriti kako neka zaduženja ne spadaju opis vašega posla. Međutim, bolja opcija je dogovoriti sastanak sa šefom i porazgovarati s njime o vašoj ulozi u poslu i organizaciji. Bez obzira koliko ste pod stresom i pritiskom, izbjegavajte razbacivati se uobičajenom frazom koja će vas prikazati lijenim i nemotiviranim.

"To se ne može učiniti"

Ako izgovarate ovu frazu bit ćete okarakterizirani kao osoba koja brzo odustaje, a takvi se ne mogu nadati promaknuću. Umjesto da u potpunosti odustanete od nekog projekta, predložite alternativne načine za izvršenje zadatka. Malo je stvari uistinu nemoguće napraviti.

"To nije moja krivica"

Nitko ne voli raditi s ljudima koji olako prebacuju krivnju na druge. Uostalom, pitanje je vremena kada će netko napraviti isto i vama. Preuzmite odgovornost za svoje pogreške umjesto da upirete prstom u druge kolege. Priznavanjem vlastitih krivih poteza djelujete kao osoba s karakterom koja je spremna učiti na pogreškama.

"Bit će gotovo za minutu"

Ne obećavajte kako ćete nešto brzo izvršiti, ako stvarno za to nije potrebna doslovno jedna minuta. Također, izgovaranje te fraze prividno trivijalizira vaš trud i sposobnosti.

"Nije mi potrebna ničija pomoć"

Usamljeni vukovi ne uspijevaju u korporativnom okruženju. Možda mislite da ćete moći sami napraviti neki projekt, ali timski rad je ključan u kompanijama. Dobri vođe ujedno su i dobri timski igrači, a bez te karakteristike teško da ćete se popeti na korporativnoj ljestvici.

"To nije pravedno"

Život nije pravedan sam po sebi, pa neće sve biti pravedno ni na poslu. Umjesto da se žalite, barem pokušajte pronaći rješenje za problematičnu situaciju.

"To se tako uvijek radilo"

Raditi stvari na ustaljeni način nije uvijek dobar put za vođenje biznisa. Naravno, to ne znači da morate uvijek robovati novim trendovima, ali također ne možete zabiti glavu u pijesak i čekati da se rješenje pojavi samo od sebe. Umjesto toga, pronađite kreativna rješenja za nove probleme i uvedite nešto inovativno jer to je dobar put prema višim pozicijama u kompaniji. Prilagođavanje promjenama je uistinu jedini način za preživljavanje u okruženju u kojem se stalno pojavljuje neka 'nova velika stvar'.

Komentirajte prvi

New Report

Close