Zašto ne biste trebali odustati od fakulteta poput Marka Zuckerberga

Autor: Poslovni.hr , 24. studeni 2014. u 13:58
Marka Zuckerberg (Reuters)

Sve je raširenije mišljenje da fakultet samo ‘razvodnjava’ poduzetničke instinkte pojedinaca.

"Popularnim mitom ovih dana" nazvao je autor koji piše za portal Entrepreneur.com Martin Zwilling sve raširenije mišljenje da fakultet samo 'razvodnjava' poduzetničke instinkte pojedinaca. Obično se kao dokaz ovoj tvrdnji u mnogim tekstovima koji promiču ovu ideju, ili "mit' – kako je Zwilling u svom tekstu naziva, podastiru likovi poput Billa Gatesa, Stevea Jobsa i Marka Zuckerberga – koji su rano odustali od fakulteta i postali i više nego uspješni poduzetnici. 

Zwilling pojašnjava da je gore navedena trojka više iznimka nego pravilo te da to nije model koji nužno treba oponašati. 

Neki vjeruju da bi poduzetnici trebali biti rođeni s "pravim genima", pri čemu element obrazovanja nije bitan, piše Zwilling. "Iako se slažem da su mnoge odlike dobrog poduzetnika, poput znatiželje, samopouzdanja i odlučnosti uvelike određeni iskustvima u ranom životu, dobro obrazovanje ključno je za razumijevanje elemenata koji čine biznis i ono što klijenti žele", piše autor. 

Po njegovu mišljenju, najučinkovitiji poduzetnici su oni koji imaju prava životna iskustva, kao i dobre akademske i trenerske temelje. Zapravo, naglašava, neuspjeh se pokazao kao bolji učitelj nego uspjeh, tako da Zwilling smatra kako roditelji koji pretjerano štite svoju djecu od neuspjeha dugoročno ne rade nikakvu uslugu svojim potomcima. 

Internetom vlada nekoliko imena poznatih poduzetnika koji su uspjeli ne završivši fakultet, no puno je i suprotnih primjera – poduzetnika koji su itekako kapitalizirali svoje četiri godine za fakultetskim klupama, poput Sergeya Brina i Larryja Pagea (Google), Chada Hurleyja (YouTube) i  Boba Parsonsa (GoDaddy).

Za buduće poduzetnike najvažnije bi pitanje trebalo biti što studirati i pritom dobiti maksimalnu vrijednost, umjesto da se konstantno pitaju trebaju li odustati od studija. Ovo su neke od stvari na koje se prema Zwillingu studenti trebali fokusirati. 

Komentirajte prvi

New Report

Close