‘Žalim što sam trošio novac i vrijeme na ove četiri stvari u svojim dvadesetima’

Autor: Poslovni.hr , 08. lipanj 2019. u 10:30
Foto: Grant Cardone YouTube screenshot

“Prošlo je više od 40 godina otkako sam završio srednju školu – i od tada se mnogo toga promijenilo: stariji sam, mudriji, bogatiji i mnogo uspješniji.”.

Grant Cardone je autor knjige "The 10X Rule" i CEO sedam privatnih tvrtki. On također putuje po svijetu konzultirajući velike tvrtke (Fortune 500), vlasnike malih poduzeća, startupove i vlade o širenju poslovanja. Godine 2017. uključen je u Forbesovu listu od 25 marketinških influencera koje treba pratiti.

Iako bogat i uspješan kao CEO sedam privatnih tvrtki, Cardone za CNBC Make It piše kako uvijek postoji prostor za poboljšanje – čak i u dobi od 61 godine.

Kako bi to učinili, važno je priznati prošle neuspjehe i učiti od njih, savjetuje.

“Gledajući unatrag na svoje dvadesete, toliko toga nisam znao o novcu. Uz ono malo što sam zaradio, trošio sam se na beskorisne stvari koje mi nisu bile od koristi. Evo četiri glavne stvari zbog kojih žalim što sam na njih trošio svoje vrijeme i novac:

1. Droga i alkohol 

Kad bih se mogao vratiti u prošlost, rekao bih mlađem sebi: "Tvoje obrazovanje ne prestaje nakon koledža."

Nakon što sam završio srednju školu, postao sam opsjednut svim pogrešnim stvarima. Trošio sam novac na droge i alkohol – čak sam razvio problem ovisnosti. Trebao sam taj novac trošiti na stvari koje će mi pomoći razviti nove vještine, steći znanje i uspostaviti snažne veze.

U stvarnom svijetu, vaša srednjoškolska diploma je beskorisna, a vaš stupanj na koledžu vas neće dovesti daleko ako ne posjedujete prave vještine da biste bili u korak s tržištem. Ulaganje u sebe samo će vas učiniti vrijednijim i povećati potencijal zarade.

Nisam ništa od toga shvaćao dugo vremena. S 25 godina, potrošio sam svojih posljednjih 3.000 dolara na audio program koji me je podučio prodaji i kako sklopiti posao. Iskreno mogu reći da su ta investicija i predanost da se ide do kraja razlozi za moj današnji uspjeh.

2. Putovanje

Kevin O'Leary kaže da je uzimanje godinu dana pauze (nakon diplome) za putovanje loša ideja – a ja se s tim i više nego slažem. Prerano sam uzimao slobodno vrijeme u poduzetničkoj karijeri i to toliko da sam skoro ispao iz kolosijeka. Također sam trošio novac koji nisam imao na avionske karte, hotele i hranu.

Mnogo milenijci se danas nalaze u sličnom položaju. Oni imaju potrebu da putuju jer nemaju svrhu na poslu. Oni vjeruju da će im slobodno vrijeme pomoći da pronađu to "nešto" što im nedostaje u karijeri. Kada ne znate što biste trebali raditi, lako je staviti život na čekanje, otići s ruksakom na put i ostajati u hostelima.

Ne kažem da nikada ne možete uzeti slobodno vrijeme. Danas mogu putovati svijetom u vlastitom avionu, jer sam naposljetku odlučio naporno raditi. Budite opsjednuti svojom svrhom i otkrit ćete da vaši planovi putovanja mogu pričekati. Udobnost je neprijatelj obilja. Ne dopustite da karta za Europu od 800 dolara stane na put vašoj slobodi.

3. Izležavanje

Kada ste mladi, lako je biti lijen i ne osjećati se krivim zbog toga. Ali pogodite što? Bogati i uspješni imaju dobar noćni odmor, ali ne ostaju u krevetu duže nego je obično.

Jedno od mojih najvećih žaljenja je neiskorištavanje svih sati u danu. Dopustio sam sebi da osjećam zadovoljstvo kad sam zapravo trebao odrediti svoje ciljeve i shvatiti kako ih ostvariti. Da sam shvatio svoj puni potencijal u svojim dvadesetim godinama, do prvog milijuna bih došao puno prije.

Neka svi drugi u svojim dvadesetima spavaju kao da su bogati. Vi biste trebali biti budni u ranu zoru. Brzina je moć, a kad ste mladi, strpljenje nije vrlina. Današnje tržište mijenja se brzinom svjetlosti, tako da morate biti okretni da biste napredovali.

4. Osjećaj udobnosti na (slabo plaćenom) poslu

Potrošio sam polovicu svojih dvadesetih godina radeći nisko plaćene poslove koji me nisu izazivali da rastem i razvijam vrijedne vještine. Ne kažem da su slabo plaćeni poslovi loši; ponekad morate početi s nižom plaćom. Ali biti zadovoljan i biti bez ikakvog pogona neće vas učiniti uspješnim u životu.

Radio sam u McDonald'su zarađujući 7 dolara na sat. Za mene, to je jednostavno bio način da zaradim novac. Ali za momka koji je radio pored mene, to je bio način da se nauči posao i jednog dana otvori 100 franšiza. ‘Zašto’ je važno. Nisam znao svoj 'zašto', pa sam zapravo trošio svoje vrijeme. Moj suradnik nije.

Stalno se trebate pitati: Kako mogu zaraditi više novca? To bi moglo značiti traženje povišice, prelazak na novi posao s višom plaćom ili dodatne poslove sa strane. Budite fanatik za novcem.

Prihvaćanje ideje da je osam sati uloženo u vaš posao dovoljno bez obzira na vašu financijsku poziciju je nerazumijevanje epskih razmjera.".

Komentirajte prvi

New Report

Close