Uračunavanje poreza plaćenog u inozemstvu

Autor: Antonio Prtenjača , 29. ožujak 2014. u 11:03
Thinkstock

U poreznoj prijavi pod rednim brojem 54. se upisuje iznos plaćenog poreza u inozemstvu, ako je istog bilo.

U poreznoj prijavi pod rednim brojem 54. se upisuje iznos plaćenog poreza u inozemstvu, ako je istog bilo.

Ako je tijekom poslovne godine porezni obveznik ostvario prihode ili dobit poslovanjem u inozemstvu , te na njih platio porez na dobit, plaćeni porez u inozemstvu može se uračunati u tuzemni porez, ali najviše do iznosa poreza na dobit koji bi za tako ostvarene prihode ili dobit platio u tuzemstvu, ako su prihodi ili dobit na koju je plaćen porez u inozemstvu uključeni u poreznu osnovicu.

Iznos poreza na dobit koji se može uračunati u tuzemni utvrđuje se tako da se na prihode ili dobit ostvarenu u inozemstvu primijeni stopa za uračunavanje.

Stopa za uračunavanje izračunava se tako da se stavi u odnos ukupna porezna obveza utvrđena prije dodatnih umanjenja porezne osnovice i ukupno ostvarene dobiti samo iz tuzemnog poslovanja.

Budući da je propisana samo jedna stopa za oporezivanje dobiti, to je ujedno i stopa za uračunavanje inozemnog poreza.

Iznos inozemnog poreza koji se može uračunati u tuzemni izračunava se tako da se na prihode ili dobit ostvarenu u inozemstvu primijeni tuzemna porezna stopa, a tako dobiveni iznos predstavlja najviši iznos koji se može uračunati.

Ako je u inozemstvu porez plaćen po stopi nižoj od 20%, tada se u tuzemni porez uračunava stvarno plaćeni porez.

Kako bi se iskoristilo pravo na uračunavanje poreza, porezni obveznik treba priložiti vjerodostojan dokaz o stvarno plaćenom porezu u inozemstvu. Dokaz se prilaže kao uz poreznu prijavu.

Nadležnoj ispostavi Porezne uprave porezni obveznik treba podnijeti i ovjerenu presliku porezne prijave podnesene u inozemstvu, ovjereni prijevod iste te dokaz o plaćenom porezu u inozemstvu.

Ako se dokaz ne može pribaviti do dana podnošenja porezne prijave, porezna prijava se ispravlja po pribavljenom dokazu sukladno OPZ-u.

Također, ako  dokaz o plaćenom porezu nije moguće priložiti, podmiruje se porezna obveza u punom obračunanom iznosu.

Nadalje, ako se ipak naknadno dostavi dokaz o plaćenom porezu, ispravlja se porezna prijava u skladu s odredbama OPZ-a.

Izvor: uputa Porezne uprave

Komentirajte prvi

New Report

Close