Sudska praksa: Trgovačko društvo može postaviti zahtjev za naknadu štete

Autor: Mićo Ljubenko , 05. studeni 2017. u 22:00
Mićo Ljubenko

Zahtjev prema štetniku postavlja uprava u ime društva, ako su odgovorni članovi uprave onda NO.

Sukladno stavu Visokog trgovačkog suda RH, Pž-1286/04 većinski dioničari trgovačkog društva nisu aktivno legitimirani tražiti utvrđenje ništavosti ugovora za koje smatraju da su sklopljeni na štetu društva.

Prema odredbi čl. 252. st. 2. ZTD-a članovi uprave koji povrijede svoje obveze za štetu odgovaraju društvu.  Dakle trgovačko društvo može postaviti zahtjev za naknadu štete.

Prema odredbi čl. 273. ZTD-a zahtjev prema štetniku postavlja društvo, odnosno u ime društva uprava, a ako su odgovorni članovi uprave, onda nadzorni odbor. Dioničari također mogu postaviti zahtjev za naknadu štete koju bi pretrpjeli, ali koja nije pričinjena štetom nastalom društvu.  Ova šteta također ne bi mogla biti izražena u smanjenju vrijednosti dionica, već bi mogla biti, odnosno nastati, samo u svezi sa poslovnim odnosom između dioničara i društva.

Nedostatak suglasnosti nadzornog odbora, makar ta suglasnost bila obvezatna, ne može imati za posljedicu ništavost ugovora, jer je u sklapanju u ime društva sudjelovala osoba ovlaštena voditi poslove društva. Osim toga i u slučaju ništavosti vraćanje onoga što je društvo dalo s naslova ništavih ugovora moglo bi tražiti samo društvo, a ne dioničari. Dioničari nemaju nikakvih prava na imovinu društva. Svoja prava koja imaju u odnosu na imovinu mogu ostvarivati prema društvu samo preko skupštine.

Komentirajte prvi

New Report

Close