Milijarderi su složni: Zbog ovog faktora smo toliko uspješni u svom poslu

Autor: Poslovni.hr , 07. svibanj 2015. u 06:45
Foto: Hannes Breustedt/DPA/PIXSELL

Warren Buffet i Bill Gates svoj ogromni poslovni uspjeh mogu zahvaliti jednom bitnom faktoru koji ih izdvaja od prosječnih osoba.

Warren Buffet i Bill Gates svoj ogromni poslovni uspjeh mogu zahvaliti jednom bitnom faktoru koji ih izdvaja od prosječnih osoba. Ustvari, taj faktor stoji iza većine uspješnih poslovnih ljudi, ističu dvojica milijardera.

Kada ih je jednom prilikom otac Billa Gatesa upitao da navedu najbitniji faktor koji ih čini toliko uspješnima u poslu, obojica su dala isti odgovor. Usredotočenost.

Ta činjenica opisana je i u knjizi Waltera Isaacsona 'The Inovators' prilikom usporedbe Billa Gatesa i Paula Allena. 'Ono što je njih dvojicu razlikovalo bila je usredotočenost. Allen je uvijek imao mnogo različitih ideja dok je Gates opsesivno bio fokusiran isključivo na jednu', piše Money.com.

Američki industrijalac i ulagač Warren Buffett nije mnogo drugačiji po tom pitanju. 'Kada govorimo o poslu i ulaganjima, mora se biti usredotočen na svoj cilj ako se žele postići rezultati koji odskaču od prosjeka'. Upravo zbog toga je fokus za Buffeta bio ključ uspjeha radi kojeg je zanemario sve ostale aspekte života uključujući umjetnost, književnost, znanost i putovanja.

'Kako bi se izdvojio iz gomile moraš biti bolji od svih drugih u onome što radiš a za to ne postoji standardna definicija po kojoj bi se vodio. Jedan od najvećih lanaca brze prehrane ima niske cijene i brzu uslugu i to je ono na što se fokusiraju i to čine jako dobro što ih izdvaja od ostalih. Ono što kompanije i pojedince dovodi u probleme je pokušaj da u svemu budu najbolji što ih u konačnici vodi u prosjek', kazao je.

Kompanija Apple je prije dolaska Stevea Jobsa na čelo tvrtke imala oko 350 različitih proizvoda. On je fokus tvrtke pojednostavio i suzio na svega 10, a sve nakon toga je povijest.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Usmjerite vaš fokus dalje od onoga što želite (milijardu dolara) i postanite duboko, intenzivno znatiželjni o tome što svijet želi i treba.

@trader

U sridu! Bravo!

Problem u ovakvim i sličnim članicima je što često generaliziraju stvar i gledaju je iz jednog kuta. Svačiji uspjeh je različitog puta i često su i najbolji prošli nekoliko propalih tvrtki dok se nisu i sami probili.

Ne mogu biti milijarderka, jer sam žena i priroda mi je okrutno oduzela
mogućnost pobjede nad muškim rodom…nije pravedno.

Bill Gates je imbecil koji zeli pobiti milijarde ljudi svojim cjepivima. Ako je to uspjeh, onda ovo nije svijet u kojem vrijedi zivjeti.

New Report

Close