Kako prepoloviti mjesečne troškove za hranu

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2015. u 11:47
Foto: Thinkstock

Troškovi za namirnice često su vrlo visoki, ali ujedno ih je najlakše kontrolirati jer to nisu računi koji vam dolaze svaki mjesec za mobitel, struju, vodu koji su otprilike isti svaki mjesec. Ovo su neki savjeti kako kontrolirati račun za hranu.

1. Nemojte ići često u kupovinu

Ako provedete manje vremena u dućanima, manje ćete potrošiti. Sjetite se kada ste zadnji put išli u dućan po samo nekoliko stvari. Jeste li kupili samo namirnice koje vam trebaju ili ste potrošili više od očekivanog i kupili namirnice zbog privlačnog pakiranja ili ste ih zato što su bile snižene i niste mogli propustiti tu priliku? To se događa svima. Kada kupujete češće, stalno ste u iskušenju da kupite još nešto. Krenite polako. Ako tri puta tjedno odlazite u trgovinu, prvo pokušajte otići samo jednom ovaj tjedan, a zatim samo jednom mjesečno.

2. Ponesite kalkulator

Zadajte si budžet za svaki odlazak u trgovinu, a kako biste ga se držali, ponesite kalkulator sa sobom. Kako stavljate namirnice u košaru, tako unosite cijene u kalkulator i zbrajajte. Kada ukucavate i zbrajate cijenu svake namirnice, svjesniji ste koliko to zaista košta i dva puta ćete razmisliti je li vam to zaista potrebno ili ne.

3. Plaćajte gotovinom

Ova vam se taktika možda ne sviđa, ali vjerujte da funkcionira. Kada plaćate gotovinom, umjesto karticom, to vas tjera da se držite budžeta jer onda zaista vidite koliko ste potrošili i koliko vam je novca ostalo u novčaniku. Najbolje je da ostavite kartice kod kuće i da ponesete onoliko novca koliko planirate potrošiti kako biste bili potpuno sigurni da nećete dodati još nešto u košaricu.

4. Kupujte namirnice koje su na sniženju

Svaki vikend, trgovine nam šalju svoje kataloge u kojima su izdvojeni proizvodi na popustu. Ne bacajte ih u smeće, jer vam mogu pomoći u planiranje kupovine. Prošetajte trgovinom i provjerite namirnice koje su na sniženju kako ne biste nešto zaboravili.

5. Nemojte obilaziti cijeli dućan

Većina dućana ima politiku da su slatkiši, žvakaće gume i bomboni pozicionirani kod blagajne kako bi vam bili na dohvat ruke. Hladnjaci u kojima se nalazi meso i mliječni proizvodi nalaze se u odvojenom dijelu dućana, dok se u sredini nalaze slatkiši. Najbolje da odlazite samo u one dijelove dućana u kojima ćete pronaći one namirnice zbog kojih ste i došli u dućan.

6. Kupujte manje mesa

Jedan od načina kojima ćete smanjiti račun jest da kupujete manje mesa. Pokušajte umjesto mesa staviti povrće u vaš najdraži recept. Tortilje, špageti i riža imat će dobar okus i ako umjesto mesa ubacite svježe povrće, kao što je rajčica ili skuhate mrkvu, grah ili grašak. Ako ste veliki ljubitelji mesa i ne možete zamisliti obrok bez njega, pokušajte barem jednom tjedno ne jesti meso. Izbacite meso jedan ili dva dana u tjednu i vidjet ćete da će se to odraziti i na mjesečni iznos koji trošite na namirnice.

7. Kupujte proizvode manje poznatih proizvođača

Da biste znali kakvog je nešto okusa, morate to i probati. Nemojte se ustručavati probati jeftiniji proizvod, manje poznatog proizvođača. To što je jeftiniji, ne znači da nije dobre kvalitete. U većini trgovina, proizvodi koji su istaknuti na vrhu polica su oni poznatih proizvođača, dok se oni manje poznatih nalaze na donjim policama. Nemojte biti skeptični i lijeni, već probajte, možda vam taj proizvod bude ukusniji od onog poznatog proizvođača.

8. Napravite sezonsku zalihu

Nekada je važnije kada ste kupili, nego gdje ste kupili. Kada kupujete sezonski, to je dobar način da napravite zalihu. Kupljene proizvode stavite u zamrzivač i tako ćete zadržati svježinu namirnica koje ste kupili. Svaki mjesec, dućani prehrane nude popuste na određene proizvode. Tako možete kupiti više za manje novca i koristiti dulje.

9. Kušajte proizvode koji su izloženi i otvoreni

To se odnosi na voće i povrće. Budući da u prehrambenim dućanima, voće i povrće stoji vani u kašetama, probajte ga kako biste bili sigurni da je svježe i fino. Nemojte se ustručavati probati grožđe ili jagode jer iako izgledaju svježe, to ne znači da će vam biti ukusni.
 

10. Napravite kod kuće

Što više proizvoda možete napraviti kod kuće, to će se odraziti na vaš budžet. Vašu kreativnost određuje i to koliko jela možete napraviti od ostataka namirnica koje imate kod kuće. Također, ako znate napraviti kruh, nećete ga morati kupovati svaki dan. Domaći kruh trajat će sigurno duže od onog kupljenog u trgovini. Kod kuće osim kruha možete napraviti i tortilje, koje će vas na kraju proći puno jeftinije od onih kupljenih u dućanu.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ovaj tekst je totalni promasaj. Imam osjecaj da se tekst obraca polupismenim osobama sa pomanjkanjem samokontrole ????
I zasto ne bi kupovali na placu ili kod susjeda koji ima svoja polja rajcica i krumpira nego po trgovinama stranih lanaca ?????? (LIDL)

dajte samo zamislite kretena sa kalkulatorom u ruci kako zbraja: kruh 6,50, mlijeko 7,29…pa jbt ovi iz nas žele napraviti prave škrte švabe.
a mogla je dati jednostavniji recept: ne jedite toliko nego duplo manje pa ćete duplo uštedjeti…ovo je stravično. tekst za pulitzerovu nagradu. nema uštede ljudi – jednostavno čim si udahnuo zrak na dan rođenja, popušio si lovu. to je bolna činjenice. sve ovo, lidl, kaufland, vožnje dizela – ništa ne pomaže. pušiona je uvijek , čak i nakon smrti. zato uživajte.

ovo Sanja pisala savjete za Hrvatska raste?

New Report

Close