Jeste li već ušli u predstečajnu nagodbu?

Autor: Antonio Prtenjača , 07. travanj 2014. u 12:11
Thinkstock

Pregledom web stranice Fine specijaliziranom za predstečajnu nagodbu moguće je vidjeti more tvrtki koje su do sada otvorile postupak i kojima slijedi bitka za opstanak.

Pregledom web stranice Fine specijaliziranom za predstečajnu nagodbu moguće je vidjeti more tvrtki koje su do sada otvorile postupak i kojima slijedi bitka za opstanak.

Međutim, unatoč toj mjeri postoji i dalje veliki broj tvrtki koje imaju blokirane račune, a iz nekog razloga još uvijek nisu ušle u postupak.

Pojasnimo o čemu se radi; predstečajna nagodba (za porezni i drugi dug) je postupak ponovnog stjecanja likvidnosti. Javnost je podijeljena oko ovog postupka jer za dužnike predstečajna nagodba obično znači izbjegavanje dijela duga, dok je za vjerovnike to i dalje mogućnost da se naplati barem dio duga.

Prvi korak za ulazak u postupak, (ako ima poreznog duga) je predaja „Zahtjeva za pokretanje predstečajne nagodbe“ (ZSS obrazac), Plana financijskog restrukturiranja, te potpisanog i ovjerenog „Sporazum o prihvaćanju financijskog restrukturiranja“ od strane dužnika u 4 primjerka.

Što se navedenog plana financijskog restrukturiranja tiče – on se može napisati prema „Naputku o izradi plana restrukturiranja“ (koji je dostupan na internetu), dok se nacrt predstečajne nagodbe treba sastaviti u obliku pravnog akta koji mora imati elemente ovršne isprave utvrđeno u ZFPPN-u ,u članku 46.a stavak 1. Plan financijskog restrukturiranja je jednostavno rečeno vizija izlaska iz dugova, te vizija kako dugoročno poboljšati poslovanje. Plan je izuzetno bitno napisati sukladno Naputku za izradu plana finacijskog restrukturiranja koji je dostupan na internet stranicama, a i na mailu info@poreznaklinika.com svakako možete postaviti pitanja oko nejasnih stvari u planu i nacrtu predstečajne nagodbe.

Svaki plan bi trebao sadržavati opis činjenica koje su dovele do predstečajne nagodbe, te izračun ukupnog iznosa obveza koje dužnik ima prema vjerovnicima. Osim toga potrebno je opisati mjere kojim će se provesti financijsko restrukturiranje, te vizija poslovanja za slijedećih barem pet godina. Kada je plan poslovanja izrađen potrebno je napraviti prijedlog predsečajne i napraviti ponudu vjerovnicima, te planu dodati izjave koje su u postupku predstečajne nagodbe neophodne.

Također, kada sve to napravite kako treba, imajte na umu kako ovaj postupak (osim forme) ima i određenu proceduru pa nije dovoljno samo predati dokumentaciju. Ovaj postupak treba pratiti, a specifičan je utoliko što sva dokumentacija, pa tako i rješenja budu objavljena na web stranicama Fine. Objavljena rješenja imaju određene pravne posljedice, obično i rok unutar kojeg se treba postupiti.

Zaključno, koliko god javnost bila podjeljena oko ovog postupka činjenica je tvrtkama i obrtnicima koji nemaju novac (ili ne žele platiti dugovanja) ovo je jedini legalni način da se uhvate za slamku spasa, dok je vjerovnicima ovo kakva takva opcija da razmišljaju o naplati dijela duga.

Komentirajte prvi

New Report

Close