Izmjene Zakona o PDV-u – poduzetnici pripazite kada plaćate svoje račune

Autor: Mazars Cinotti , 06. studeni 2014. u 15:01
Thinkstock

Porez na dodanu vrijednost je temeljni porez koji u velikom broju država, pa tako i u Republici Hrvatskoj, čini većinu proračunskih prihoda te je samim time pod konstantnim razmatranjem u smislu dopuna i izmjena.

Od ulaska u Europsku Uniju, svaka promjena europskog zakonodavstva utječe na promjene tuzemnih poreznih propisa. Direktive predstavljaju tzv. sekundarne izvore prava i svaka usvojena Direktiva obvezuje države članice EU-a na odgovarajuću harmonizaciju domaćeg s europskim pravom. Navedeno je jedan od razlog najavljenih izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit, Zakona o porezu na promet nekretnina, Zakona o porezu na dodanu vrijednost te Zakona o porezu na dohodak. U nastavku donosimo najvažnije izmjene odredbi Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Oporezivanje PDV-om prema naplaćenim naknadama

Svi porezni obveznici čija vrijednost isporuka dobara i usluga u prethodnoj kalendarskoj godini nije bila veća od 3.000.000,00 HRK bez PDV-a mogu primjenjivati postupak oporezivanja prema naplaćenim naknadama. Bitne karakteristike su:

  • plaćaju PDV po naplaćenom računu;
  • odbitak PDV-a tek kada plate svojim dobavljačima;
  • na računu napomena „obračun prema naplaćenim naknadama“;
  • do kraja tekuće godine mora obavijestiti nadležnu ispostavu Porezne uprave za postupak oporezivanja prema naplaćenim naknadama za sljedeću godinu, što ga obvezuje na rok od tri kalendarske godine;
  • iznimno za 2015. godinu porezni obveznik treba obavijestiti nadležnu ispostavu Porezne uprave za navedeni postupak oporezivanja do 20. siječnja 2015. (inače se smatra da primjenjuju postupak iz 2014.godine).

Naravno, primjena spomenutog postupka nije obvezna te samim time porezni obveznici mogu sami odlučiti hoće li ili ne isti primjenjivati.

Predloženu promjenu smatramo jednom od najznačajnijih promjena u Zakon o PDV-u jer prema podacima kojima raspolaže Porezna uprava proizlazi da će oko 87%, odnosno oko 120.000 poreznih obveznika moći primjenjivati obračun PDV-a prema naplaćenim naknadama. Mišljenja smo da će se propisivanjem postupka oporezivanja prema naplaćenim naknadama dodatno potaknuti razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Navedeno bi trebalo imati utjecaj na razvoj gospodarstva i poticanje bolje investicijske klime obzirom da će navedeni porezi obveznici za obavljene isporuke PDV moći obračunati tek kad ga naplate, radi čega neće trebati angažirati dodatna financijska sredstva kako bi podmirili obvezu za PDV koji nisu naplatili.

Zaštita državnog proračuna

Ovu mjera je uvedena sa ciljem sprječavanja mogućih prijevara na području PDV-a, a pogotovo sa imajući u vidu proširenje mogućnosti za obračun PDV-a prema naplaćenim naknadama. Naime, prema predloženim izmjenama Zakona o PDV-u poduzetnici koji ne plate svojim dobavljačima najmanje iznos PDV-a u rokovima definiranim Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi odgovaraju kao jamci za PDV svojih dobavljača.

Vlada se nada da će predmetnom mjerom unaprijediti likvidnost na tržištu, odnosno pokušavati će na određeni način uskratiti korištenje pretporeza poduzetnicama koji ne plaćaju svoje račune u zakonskim rokovima.

Građevinsko zemljište

S obzirom da se od 1.1.2015. godine građevinsko zemljište oporezuje PDV-om, u predloženim izmjenama jasnije je definirano što se točno smatra građevinskim zemljištem.

Tako se građevinskim zemljištem smatra zemljište za koje je izdan izvršni akt kojim se odobrava građenje odnosno izvršena potvrda glavnog projekta. Prvim nastanjenjem odnosno korištenjem smatra se trenutak stavljanja nekretnine u uporabu o čemu porezni obveznik mora imati odgovarajuću dokumentaciju.

Dodatno, s obzirom da novi zakonski propisi definiraju da se PDV plaća na nekretnine prije prvog nastanjenja te isporukom kod kojih od datuma prvog nastanjenja odnosno korištenja do datuma sljedeće isporuke nije proteklo više od 2 godine, predložene izmjene definiraju da će se rekonstruirane građevine (koje će postati predmet PDV-a) smatrati građevinom prije prvog nastanjenja – ako su troškovi rekonstrukcije u prethodne dvije godine prije isporuke veći od 50% prodajne cijene.

Primjerice porezni obveznik prodaje 2015. godine za 100.000,00 kuna poslovni prostor koji je nabavio 2011. godine u kojem je obavljao svoju djelatnost. Tijekom 2013. i 2014. godine izvršio je rekonstrukciju poslovnog prostora u vrijednosti od 60.000,00 kuna. Obzirom da vrijednost rekonstrukcije obavljene u 2013. i 2014. godini prelazi 50% prodajne cijene, porezni obveznik obvezan je na obavljenu isporuku obračunati PDV.

Ukidanje PDV-K

Predloženim izmjenama se ukida podnošenje PDV-K prijave za 2015. godinu.

Sva usklađenja i ispravke za kalendarsku godinu rade se u prijavi PDV-a u posljednjem razdoblju oporezivanja kalendarske godine, ali je potrebno imati na umu da je još uvijek potrebno predati PDV-K za 2014. godinu do kraja veljače 2015. godine.

Druge izmjene

Osim navedenih izmjena, potrebno je napomenuti da se uvodi snižena stopa od 5% na koji se izdaju se na recept i odobreni su od Agencije za lijekove i medicinske proizvode, neovisno o tome da li su jesu li uvršteni na Listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Predložene su i druge izmjene poput novog načina oslobođenja od PDV-a za diplomatska i konzularna predstavništva te predstavništva međunarodnih organizacija, načine ispravka pretporeza za zalihe, način utvrđivanja mjesta oporezivanja telekomunikacijskih usluga, usluga radijskog i televizijskog emitiranja i elektroničkih usluga koje se obavljaju osobama koje nisu porezni obveznici i druge.

Zaključak

Mišljenja smo da se radi o najznačajnijim izmjenama PDV-a od ulaska u EU te će biti zanimljivo vidjeti rezultate predloženih vladinih mjera na likvidnost poslovnih subjekta na tržištu.

Svakako pozdravljamo predložene mjere jer smatramo da bi trebale olakšati život malim i srednjim poslovnim subjektima. Ipak, prošlost nas uči da je prije pohvala potrebno pričekati kako će predložene mjere biti provedene u praksi.

Članak napisao Mazars Cinotti Audit

Mazars Cinotti Audit, Mazars Cinotti Consulting i Mazars Cinotti Accounting su specijalizirana društva koja počivaju na principima profesionalnosti, te pružanja vrijednosti za novac našim klijentima.

Društva Mazars Cinotti su specijalizirana za pružanje revizijskih, poreznih, financijskih te računovodstveno – knjigovodstvenih usluga. Pokrivamo cijeli spektar usluga s navedenih područja te za iste posjedujemo potrebne licence te višegodišnje međunarodno i domaće iskustvo. Mazars Cinotti društva su članovi Mazars grupe. Mazars je međunarodna, neovisna organizacija specijalizirana u područjima poreza, revizije, računovodstva te pravnog i poslovnog savjetovanja (www.mazars.hr i www.mazars.com).

Tekstovi su informativnog karaktera te se isti ne bi trebali koristi za donošenje poslovnih odluka.

Komentirajte prvi

New Report

Close