Fiskalne blagajne – a što kada nestane struje ili se izgubi internet veza?

Autor: Antonio Prtenjača , 28. studeni 2012. u 09:39
Thinkstock

Zakon kaže da u roku dva dana obveznik mora uspostaviti vezu sa Poreznom upravom, te sve izdane račune dostaviti.

Nesporna je činjenica da je u radu s gotovinom svakodnevica neizdavanja računa ili smanjenje iznosa radi manje porezne obveze.Takva nediscipliniranost po pitanju plaćanja poreza rezultirala je činjenicom da će se od početka slijedeće kalendarske godine uvesti porezne odnosno fiskalne blagajne.

Fiskalizacija znači provedbu mjera radi uvođenja nadzora nad izdavanjem računa koji se plaćaju u gotovini, a cijela ideja se bazira na postavljanju elektroničkih uređaja koji su putem internetske veze povezani sa Poreznom upravom koja svaki izdani račun evidentira.

No problem može nastati ako nestane  struje, izgubi se internetska veza, ili se recimo uređaj pokvari. U tom slučaju nastaju problemi za provedbu fiskalizacije. Zakon kaže da u roku dva dana obveznik mora uspostaviti vezu sa Poreznom upravom, te sve izdane račune dostaviti. To je sasvim dovoljno manevarskog prostora i sama ta činjenica nas vraća na početak. Podsjetimo, i sada je obveznik dužan sve račune prijavljivati. Postoji osjećaj da je fiskalna blagajna samo još jedan pokušaj za uvođenje financijske discipline kojim se trenira strogoća nad obveznicima.

Istina, neki modeli fiskalnih blagajni su uspješni, ali ti modeli su razvijeni u drugim zemljama koje imaju različita zakonodavstva, te različite stupnje razvijenosti, stoga direktna primjena takvih modela u našem slučaju može izazvati samo nerazumjevanje među obveznicima.

Logično se može izvući zaključak kako će fiskalna blagajna samo stvoriti dodatan teret obveznicima koji se ionako otežano bore sa svim obvezama i nametima jer  provođenje fiskalizacije stvara direktan trošak samim obveznicima.  Fiskalizacija će sigurno jedno vrijeme zaživjeti, unijeti nemir i propadanje dijela malih poduzetnika, a onda će se netko "pametan" sjetiti ukinuti to jer model ne funkcionira.

Ostaje samo pitanje tko će nadoknaditi nanesenu štetu?

Komentari (8)
Pogledajte sve

Oni koji stvaraju nove vrijednoti i uplačuju poreze su protiv fiskalne .

A svi Paraziti koji im sišu krv i žive na njihovoj grbači i državnim jaslama su za fiskalne blagajne .


Ove godine ljetovao sam na otoku Krku. I nećete vjerovati. Internet veza je u dopodnevnim satima svakodnevo bila u prekidu. I što da rade poduzetnici. Da stetu naplate od HT ili VIP-a. A da ne kažem da dobar dio malih poduzetnika ne samo sto nema telefona u svojim radnjama, vec o internetu nisu ni razmisljali …

Eto vidite – to su potencijalne koristi ovog zakona. MFIN će sigurno pratiti na kojim područjima i zašto dolazi do učestalih prekida te shodno tome može pritisnuti problematičnog pružatelja usluga da popravi svoju infrastrukturu (recimo oglašavanjem njegovih konkurenata)

a što ako bude smak svijeta? radila nekad šogorica u privatnoj trgovini i svaki dan u 21 h napravi obračun prema kasi i ide doma a vlasnik, ostane i 80 posto prometa po računima izbriše????? naravno da to treba uvesti i još ih onda oderati retroaktivno ,isto kao i ugostitelje

Srbija je odustala od fiskalizacije.I to ne radi toga što im novci nisu potrebni nego zato što je bilo više štete nego koristi.Obratite pažnju na obrazloženje ministra financija:

“Za TV Pink Senić je kazao da će ukidanje tih blagajni potaknuti velik broj obrtnika koji rade u sivoj zoni da legalno posluju, od čega će država imati veći prihod, a određeni broj ljudi naći će i posao.”

New Report

Close