6 najčešćih zabluda o uštedi goriva

Autor: Poslovni.hr , 15. studeni 2016. u 09:51
Foto: Thinkstock

U određenim situacijama na potrošnju goriva koji pokreću vaš automobil ipak možete utjecati.

S obzirom na kretanje cijena energenata, za istu količinu novca ne dobijete uvijek i istu količinu goriva. No, osim tog faktora, na potrošnju energenata koji pokreću vaš automobil ipak možete utjecati, piše Večernji list. Ipak, na umu treba imati i da su popularni zablude o uštedi goriva koje jednostavno nisu istinite.

Ovo je 6 najčešćih zabluda:

1. Ako uz vaše vozilo dolazi uputa da se pokreće ne premium goriva, a vi koristite standardno – uništit ćete ga

Stvarnost: Osim ako ne vozite Formulu 1 i ako se radi tek o preporuci a ne strogom uvjetu, vaš će automobil sasvim savršeno ići i na standardno gorivo. Također, oglušite li se na ovaj mit istovremeno ćete prosječno uštedjeti oko 50 kuna na jednom rezervoaru, a sustav za upravljanje vašeg motora sasvim je spreman raditi i na nižeoktanskim gorivima.

2. U ljetnim biste mjesecima gorivo trebali kupovati u jutarnjim satima kada su temperature niže

Zbog hladnoće gorivo je zapravo gušće što znači da ćete za svoj novac dobiti više goriva Stvarnost: Kupnja hladnijeg goriva bitno je teža nego što zvuči, a potencijalne se uštede jedva isplate.

3. Potraga za jeftinijim gorivom vrijedi goriva koje potrošite tražeći benzinsku stanicu s najnižim cijenama

Neke aplikacije i alati mogu vam pomoći u potrazi za jeftinijim gorivom. One funkcioniraju na principu da vi prije polaska na put označite benzinske postaje duž rute prema čemu onda one ažuriraju cijene goriva i dostavlja vam podatke.

4. Za postizanje optimalne uštede goriva, ne biste trebali premašivati brzinu od 90 kilometara na sat

Stvarnost: Na visinu vaše uštede goriva zapravo više utječe način vaše vožnje nego sama brzina. Također, agresivna i nervozna vožnja koja uključuje nagle pokrete te učestala zaustavljanja i pokretanja troše više goriva nego vožnja pri višim brzinama kako se obično misli.

5. Automobili s ručnim mjenjačem postižu bolje uštede od modela s automatskim mjenjačem

Stvarnost: Noviji automatski mjenjači mogu postići istu kilometražu kao i oni s ručnim, a možda čak i bolju. Pri gradskoj ili kombinaciji gradske i vožnje po autocesti, automobili s ručnim mjenjačem imaju tendenciju postizanja više kilometara za manje goriva.

6. Kako biste uštedjeli, otvorite prozore vašeg automobila i isključite klimu

Stvarnost: Pri višim brzinama, ostavljajući vaše prozore otvorenima povećavate otpor zraka toliko da svaka ideja o uštedi pada u vodu. Klima doista povećava potrošnju goriva, što je jedan od razloga zašto neki preporučuju smanjenje korištenja klime, odnosno prilagođeno korištenje što može generirati između deset i 15 posto uštede na gorivu.

Komentirajte prvi

New Report

Close