5 načina da konačno prestanete živjeti od plaće do plaće

Autor: Poslovni.hr , 21. lipanj 2016. u 10:36
Foto: Thinkstock

Nema ništa iritantnije od toga da gledate plaću kako nestaje i prije nego što je došla. Izlazak iz začaranog kruga života od plaće do plaće nije lak, ali može se izvesti ako imate dobar ‘akcijski’ plan.

To je moguće, podrazumijeva se, pod uvjetom da ste sretnici koji ne žive od minimalca ili ispodprosječne plaće. 

Donosimo vam pet koraka kako to napraviti. 

1. Realno sagledajte svoje troškove

Kada ne znate na što vam točno novac odlazi vrlo je lako upasti u ciklus preživljavanja od plaće do plaće. Ako ne možete točno sagledati vlastite troškove teško je utvrditi zbog čega vam uvijek na kraju mjeseca nedostaje novca. Analizom troškova najlakše ćete napraviti vlastiti budžet. 

2. Ukinite nepotrebne troškove

Idući korak je da srežete troškove koji nisu nužni. To vrijedi za vaše mjesečne račune, ali i za one varijabilne, neočekivanje troškove. Idući put kada naručujete dostavu ili odete četvrti put taj dan na kavu, razmislite koliko vas to košta na kraju mjeseca. 

3. Smanjite dugove

Kamate po kreditnim i debitnim karticama mjesečno 'jedu' priličan novac. Neka vam smanjenje dugovanja po karticama bude primarni cilj. 

4. Povećajte prihode

Ušteda na računima i smanjenje duga možda neće biti dovoljni da se izvučete iz začaranog kruga. Razmislite o tome kako možete povećati prihode. Ako radite za poslodavca koji ne plaća prekovremene, možda je vrijeme da razmislite o nekom honorarnom poslu koji će vam 'podebljati' kućni budžet. Čak i tisuću kuna mjesečno može napraviti veliku razliku.

5. Neka vam štednja postane prioritet

Pokušajte mjesečno ostaviti na stranu određeni iznos koji si možete dozvoliti. Zamislite kao da je riječ o jednom od računa koje morate platiti. Čak i nekoliko stotina kuna mjesečno na kraju godine će se nakupiti u pristojan iznos koji ste uspjeli uštedjeti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close