11 pojmova koje nikada ne biste smjeli koristiti u životopisu

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pojmovi koje nije mudro uvrstiti u životopis.

Popunjavanje dragocjenog životopisa neinformativnim frazama može baciti lošu sliku na cijeli dokument. Portal za pronalazak posla i usporedbu plaća Glasdoor je stoga izdvojio pojmove koji nije mudro uvrstiti u životopis, prenosi tportal.

1. Nezaposlen

"Datumi kada ste i koliko bili u radnom odnosu već jasno pokazuju da trenutno nemate posao – nema potrebe da to naglašavate", savjetuje Hichens.

2. Marljiv radnik

"Nadamo se da ste marljivi pojedinac koji će na posao doći na vrijeme i koji zna sam sebe motivirati, ali to nije potrebno naglašavati", dodaje.

3. Ambicijozan

Pogrešno napisanim riječima, kao gore navedenoj, nema mjesta u životopisu. Pročitajte svoj dokument nekoliko puta prije nego što ga odlučite poslati poslodavcu.

Jedna pogrešno napisana riječ može nažalost umanjiti cjelokupni dojam jer sugerira da kandidat ne obraća pažnju na detalje.

4. Microsoft Office

Popularni predlošci životopisa sgueriraju kandidatima da pobroje sve svoje vještine kao što su Java, Final Cut Pro, povećanje prodaje od 150%. Uključite u životopis te, ali i informacije koje vas čine odličnim kandidatom baš za tu radnu poziciju za koju ste se prijavili kao i vještine koje vas ističu od ostalih kandidata. Imajte na umu da Microsoft Office nije vještina već uvjet.

5. Pridjevi

Je li razvoj vaše karijere tekao glatko ili ste imali pauze između poslova? Govore li činjenice same za sebe, nema potrebe da zauzimate dragocjen prostor životopisa suvišnim informacijama. Prilažete li i molbu uz životopis, to je više nego dovoljno informacija o vašim kvalifikacijama. 

6. Sinergija

"Riječi poput sinergije su potpuno otrcane", smatra Hichens. Budite jednostavni i precizni u izražavanju.

7. Preporuke dostupne na zahtjev

'Preporuke na zahtjev' kao natuknica na kraju životopisa pokazuju da ste ambiciozni, ali nedostaje konkretna informacija. Ako imate preporuku, jednostavno je priložite odmah u prijavi. Ako poslodavac želi preporuku, zatražit će je neovisno o tome jeste li naveli da je 'preporuka dostupna na zahtjev' ili ne.

8. Ja, ona, on, njegovo, njezino

"Kada čitate dokument, rečenice u prvom ili trećem licu zvuče čudno, kao da je netko pisao životopis umjesto vas. Samo iznesite činjenice", savjetuje Hichens. Primjerice, napišite 'vođenje tima od četvero ljudi' umjesto 'vodio sam tim od četvero ljudi'.

9. Na vrijeme

I opet, točnost kandidata se podrazumijeva. Radije ispunite životopis zanimljivim sadržajem i postignućima. Jeste li učinili nešto zahvaljujući čemu je tvrtka uspjela napraviti određene uštede?

10. Stručnjak

Ne koristite tu riječ, osim ako stvarno niste stručnjak. U suprotnom, pripremite se na paprena pitanja kojima će se nastojati provjeriti ta vaša stručnost.

11. Ne znam, ne mogu 

Negacija općenito ne bi trebala biti uključena u životopis. Životopis ukazuja sve što možete i znate učinit, a ne na stvari koje ne znate.

Komentari (2)
  • walterstil
    walterstil 19:36 7.3.2017.

    AmbiciJozan?

  • patrick
    patrick 13:56 7.3.2017.

    Java? Kad vec prepisujete clanke, potrudite se prepisati one novijeg datume.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!