Zagrebačka tvrtka na pragu posla za 25 milijuna korisnika

Foto: Zarko Basic/PIXSELL Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Švicarski Twint, aplikacija za mobilna plaćanja kojoj softver razvijaju Zagrepčani, u EU okupio konkurente radi usklađivanja kroz dobrovoljni roaming.

Zagrebački Q Software, prema Deloitteu treća najbržerastuća high-tech tvrtka u srednjoj Europi i među 20 najbržerastućih u Europi, očekuje nove poslove zahvaljujući novoj vrsti roaminga.

Nakon mobilnog roaminga u telekomunikacijama, koji je nametnula Europska komisija, sad su švicarske banke inicirale iduće veliko poslovno usklađivanje u EU, dobrovoljni roaming u mobilnom plaćanju.

Twint, švicarski konkurent Apple Payju i Google Payju, koji ih u toj državi tuče zahvaljujući zaleđu najvećih švicarskih banaka, poput UBS-a i Credit Suissea, te ima više od milijun korisnika, okupio je svoje konkurente u EU i osnovao European Mobile Payment Systems Association (EMPSA).

Cilj Twinta, kojem softverski razvoj radi Q Software u Hrvatskoj, je da sustavi mobilnog plaćanja međusobno podržavaju i nude predvidljivu razinu usluge, kao kod mobilnih usluga u EU. Filip Ljubić, suosnivač i izvršni direktor Q Softwarea kaže da s Twintom već nekoliko godina imaju stratešku suradnju.

Zagrebačka tvrtka odavde, naime, vodi takoreći cjelokupan razvoj Twint aplikacije, a donedavno joj je to bio i najveći klijent. "Svako njihovo širenje ili uspjeh u pravilu znači nove poslove i za Q, ali što će točno nama donijeti ova inicijativa, to ćemo još vidjeti jer ovo je tek inicijativa u nastajanju", kaže Ljubić.

Usluge 350 banaka
Twint je u EMPSA-u okupio tvrtke iz Njemačke, Austrije, Belgije, Danske, Norveške, Švedske i Finske, među inima i švedski Swish. Riječ je jednoj od najuspješnijih europskih platformi za mobilno plaćanje, koju je prije sedam godina pokrenulo šest velikih banaka u Švedskoj u suradnji s nacionalnim klirinškim sustavom Bankigrotom i Centralnom bankom Švedske.

Danas Swish ima više od šest milijuna korisnika, a poznat je i po QR načinu plaćanja, istom onom QR kodu koji bi u iduće dvije-tri godine trebao postati standard na fiskaliziranim računima u Hrvatskoj. Njemački Bluecode, koji se također priključio EMPSA-i u Njemačkoj i Austriji već ima ugovorenu suradnju sa stotinjak banaka, a ovoj inicijativi sada se priključio i prvi partner s juga Europe, koji u tome vidi priliku zbog turista. Riječ je o portugalskom SIBS-u.

Ukupno, EMPSA predstavlja 25 milijuna korisnika mobilnog plaćanja, koji već sad koriste usluge 350 banaka i mogu plaćati na više od milijun prodajnih mjesta. U zagrebačkom Q Softwareu ističu, ipak, da im Twint unatoč svojoj veličini ipak više nije najveći klijent. 

U londonskom Cityju
Dosta rade u fintech industriji i u intenzivnim su razgovorima o suradnji sa švicarskim UBS-om. Nova velika prilika otvorila im se u Velikoj Britaniji zbog tamošnje mirovinske reforme. "Najveći fintech klijent nam je 'Smart' koji je trenutačno možda jedna od najbržerastućih fintech firmi u londonskom Cityju i čiji je predsjednik bivši londonski gradonačelnik. Tu imamo tim od desetak različitih stručnjaka koji su dio Smarta", zaključuje Filip Ljubić.

Komentari (0)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!