Nova IT era: Vodeći softveraš napada tržište dronova

Autor: Bernard Ivezić , 09. listopad 2015. u 07:00
Tihomir Šašić, prvi hrvatski stručnjak za poslovna rješenja s bespilotnim letjelicama/D. Puklavec/PIXSELL

U branši se komentira da primjenu dronova u poslovanju već aktivno istražuju Hrvatski telekom, Vipnet, HEP, MUP i Agrokor.

IN2 grupa, najveći proizvođač softvera u Hrvatskoj, širi poslovanje na dronove. Kompanija za koju radi više od 500 IT stručnjaka zaposlila je voditelja za poslovna rješenja s bespilotnim letjelicama, što je prva takva funkcija u nas.

Tihomir Šašić zasad je jedini u tom segmentu poslovanja IN2 grupe. No, planovi su, doznajemo, veliki. Nije zanimljiv samo novi poslovni segment u koji je odlučio ući domaći softverski div, već i način na koji to radi. Šašić je, naime, u IN2 grupu došao iz lokalnog ureda Microsofta. Tamo je takoreći od početka i jedan je od najzaslužnijih što ta američka kompanija danas ima najveću mrežu poslovnih partnera u domaćoj IT zajednici. "Isti onaj osjećaj koji sam imao 1980-tih, kad su se pojavila osobna računala, da će primjena takve tehnologije eksplodirati, imam i danas za dronove i zato mislim da smo na početku ere dronova", kaže Šašić. U branši se komentira da primjenu dronova u poslovanju već aktivno istražuju Hrvatski telekom, Vipnet, HEP, MUP i Agrokor.

 

5,59mlrd.

dolara dosegnut će vrijednost tržišta dronova do 2020. godine

Navodno je riječ o scenarijima koji uključuju mjerenje i snimanje baznih stanica, nadzor dalekovoda, pa čak i preciznu poljoprivredu. Neslužbeno doznajemo da je IN2 grupa već dobila dva upita o potencijalnoj suradnji. Šašić kaže da je točno da neki veliki sustavi u Hrvatskoj koriste dronove za preciznu poljoprivredu, nadzor iz zraka i 3D modeliranje, ali u preciznije ocjene zasad ne ide. Potvrdio nam je ipak da interes za ovaj biznis vrlo velik. "U mjesec dana, koliko sam na ovoj funkciji, već su nam se javile tvrtke koje su zainteresirane da im ponudimo sustav za upravljanje flotom njihovih dronova", kaže Šašić. Ističe da se IN2, barem zasad, ne planira baviti prodajom dronova i senzora za dronove.

Umjesto toga cilj je, kaže, raditi na IT sustavima koji će služiti za podršku dronovima u korporativnim okruženjima. Prostor za to je vrlo velik, jer dronovi su važan segment trenda interneta stvari, u sklopu kojeg se razvijaju i tehnologije pametnih gradova i pametnih kuća, te različite nove tehnologije prikupljanja podataka. "Naša je želja razviti rješenja koja bi dronove povezala s cloudom i big datom, jer to je prostor za stvaranje novih usluga, a želja IN2 grupe je da ponudimo gotova rješenja za dronove, lokalnu podršku, edukaciju i to sve u paketu", kaže Šašić.

Dodaje da istraživanja pokazuju da će tržište bespilotnih letjelica do 2020. godine globalno rasti godišnjom stopom od 32,22 posto, dok bi vrijednost tržišta 2020. mogla dosegnuti 5,59 milijardi dolara. "Želimo biti dio tog tržišta i omogućiti stvaranje novih radnih mjesta i inovacija, a prvi korak, koji sad činimo, izgradnja je poslovnih kanala za IN2 grupu u tom području", kaže Šašić. Dronovi će nova radna mjesta potaknuti ne samo kroz povećanu potražnju za programerima. Naime, u SAD-u trenutačno nedostaje pilota dronova. Otvaraju se radna mjesta i u regulaciji prometa dronova, zatim servisu bespilotnih letjelica, a postoje naznake da bi dronovi u industriji morali prolaziti tehnički pregled, poput automobila danas, kao i da bi trebali biti osigurani.

Šašić kaže da EU zasad ostavlja dosta prostora u regulaciji, jer ne želi ugušiti inovacije. Navodi da je za IN2 grupu to poslovanje trenutačno u fazi istraživanja i razvoja te da EU i Hrvatska stimuliraju takav razvoj kroz EU fondove i sredstva Hamag-Bicra. "Planiramo u to aktivirati naše zaposlenike, studente, hobiste, kao i sve zainteresirane okupljene oko specijaliziranih udruga, poput Hrvatske udruge korisnika i operatora bespilotnih sustava (HUKOBS), a razmatramo pokretanje hackatona, suradnje s poslovnim inkubatorima i druge modele istraživanja i razvoja", zaključuje Šašić.

Komentirajte prvi

New Report

Close