Tvrtke okrenute potrošačima najviše će profitirati od bržeg interneta

Autor: Bernard Ivezić , 07. studeni 2014. u 09:59
Udvostručenjem brzine brzog interneta stimulira se rast BDP-a za 0,3 posto/FOTOLIA

Još je prerano govoriti o cijenovnim modelima jer će ih morati odobriti regulator, poručuju iz HT-a.

Hrvatski telekom (HT) potvrdio je da je spreman od 1. siječnja iduće godine svim građanima na cijelom teritoriju Hrvatske ponuditi priključak na internet minimalne brzine 1 Mbit/s.

Telekomunikacijski regulator Hakom prethodno je objavio da će od iduće godine Hrvatska postati treća država na svijetu u kojoj će brzi internet postati zakonsko pravo svakog građanina, i to nakon što su u posljednje četiri godine to učinile Finska i Španjolska.U HT-u objašnjavaju da će kao operater univerzalne usluge poštovati načelo tehnološke neutralnosti u pružanju brzog interneta minimalne brzine 1 Mbit/s."Znači da ćemo korisnicima brzi internet nuditi ponekad putem fiksne infrastrukture, a ponekad putem mobilne infrastrukture", pojašnjavaju u HT-u te dodaju da je zasad, tri mjeseca prije, još prerano govoriti o cjenovnim modelima jer će ih morati odobriti regulator.

Iz Vipneta, glavnog konkurenta HT grupe, poručuju da već nude brzine pristupa internetu znatno iznad 1 Mbit/s te da su najviše učinili za postizanje ciljeva Unijine Digitalne agende u Hrvatskoj. Navode da u fiksnoj mreži putem Vipneta i B.Neta korisnici već sada mogu surfati po brzinama od 4 do 120 Mbit/s, a u mobilnoj mreži do 75 Mbit/s. "Za mobilnu mrežu treba naglasiti da nije moguće jamčiti najmanju brzinu, jer ovisi o tipu terminala, mobilnosti i mikrolokaciji korisnika", objašnjavaju u Vipnetu i dodaju da s povećanjem brzine interneta raste i tržišni potencijal za ponudu cloud usluga u Hrvatskoj, posebno onih koje uz brzinu preuzimanja (download) traže veću brzinu slanja podataka na internet (upload) te veću kvalitetu prijenosa, odnosno nisko vrijeme odaziva (ping).

Tako su Ericsson, Arthur D. Little i Sveučilište Chalmers prije tri godine dokazali da se udvostručenjem brzine brzog interneta stimulira rast BDP-a za 0,3 posto. S druge strane, Vlada je u Strategiji širokopojasnog pristupa 2012.-2015. već navela da svakih deset posto korisnika brzog interneta više otvara i mogućnost za povećanje BDP-a do 1,38 posto. Luka Rukavina, voditelj komunikacija Metroneta, upozorava na to da će najavljeni rast minimalne brzine interneta zasad najveći utjecaj imati na privatne korisnike i tvrtke koje nude usluge tom segmentu tržišta. "Metronet je usmjeren na poslovne korisnike i mi njima već osiguravamo brzine interneta do 10 Mbit/s sinkrono, a velikom broju i iznad tih brzina", kaže Rukavina.

Iz Podravke poručuju da već na Coolinariki nude sadržaje za koje treba i veća brzina interneta, pa ih veseli što će dio korisnika sada imati kvalitetnije iskustvo surfanja. Sa satiričnog portala News Bara poručuju da će zbog rasta minimalne brzine interneta više ulagati u razvoj videosadržaja. "Naša glavna usluga je distribucija videosadržaja, pa povećanje brzine interneta povećava i našu publiku i time ulaganja", objašnjavaju. Damir Mujić, osnivač hosting tvrtke Avalon, kaže kako većina već surfa po 1 Mbit/s. Trebaju nam, napominje, brzine od 30 Mbit/s da bi to dovelo do rasta količine sadržaja i porasta poslovanja svih uključenih u digitalni razvoj u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close