Vraćaju “Made in Germany” na Adidas tenisice

Autor: Tomislav Pili , 12. lipanj 2015. u 16:00
Od 258 milijuna pari godišnje Adidasovih tenisica, glavnina se proizvede u Aziji, Fotolia

Robotizacija proizvodnje rezultirat će nižim troškovima što će omogućiti preseljenje proizvodnje iz Azije u Njemačku.

Jedan od sinonima za sportsku obuću – njemački Adidas – namjerava preseliti proizvodnju iz jeftine Azije nazad u domovinu, s troškove proizvodnje srezat će korištenjem robota. Kako pišu njemački mediji, Adidas je započeo suradnju s vladom, akademskom zajednicom i kompanijama za robotiku na razvoju novih tehnologija za koje se nada da će pokrenuti svojevrsnu revoluciju u obućarskoj industriji. Adidasove tenisice probno bi već sljedeće godine trebali početi izrađivati roboti, što će omogućiti da se proizvodnja kasnije potpuno preseli nazad u Njemačku. Naime, od 258 milijuna pari tenisica koje godišnje proizvede Adidas, glavnina se šiva u azijskim pogonima.

Međutim, iako su troškovi radne snage u Aziji znatno niži nego u Njemačkoj, u kalkulaciji ne treba zanemariti troškove transporta, ali ni trend rasta plaća u Kini. Ipak, dva su glavna razloga za ovaj projekt. Prvi je što Adidas želi da proizvodnja bude bliža njegovim glavnim tržištima, europskom i američkom, što je u ožujku i najavio izvršni direktor Herbert Hainer. Naime, Adidasove tenisice putuju brodom iz Kine do Europe šest tjedana.

 

87 posto

svjetske proizvodnje obuće danas se odvija u azijskim tvornicama

Drugi je razlog pokušaj hvatanja priključka s vječitim rivalom, američkim Nikeom, koji već koristi robotiku u dijelu proizvodnje tenisica. Nike je godinama kritiziran zbog korištenja jeftine radne snage za izradu svojih ne tako jeftinih tenisica. Iako je u posljednje vrijeme znatno investirao u automatizaciju proizvodnje, još nema nikakvih naznaka da bi Nike proizvodnju selio nazad u SAD.

Korištenje robota – do sada uglavnom prisutnih u auto-industriji – tako bi moglo ugroziti milijune radnih mjesta u Aziji. Na tom se kontinentu danas proizvodi čak 87 posto ukupne svjetske proizvodnje obuće, ponajviše u Kini, zatim Indiji te Vijetnamu. Samo za Adidas i Nike ugovorno radi po milijun radnika. Prema procjenama Boston Consulting Groupa, robotizacija ukupne proizvodnje do 2025. srezat će troškove radne snage za približno petinu, prenosi 
Reuters. v

Komentirajte prvi

New Report

Close