Rimac automobili isporučili baterijski sustav za najbrži serijski automobil na svijetu

Autor: Bernard Ivezić , 04. ožujak 2015. u 14:07
Najbrži serijski automobil na svijetu

Isporuka za švedskog diva.

Tvrtka Rimac Automobili objavila je na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi da je švedskom Koenigseggu isporučila baterijski sustav koji pokreće najbrži serijski automobil na svijetu Koenigsegg Regeru, pet puta lakši od svega što je dostupno na tržištu.

Šveđani su u Ženevi održali svjetsku premijeru Regere, koja kombinacijom električnog i benzinskog motora razvija 1500 KS, 2000 Nm momenta i ubrzanje od 0 do 400 kmh za manje od 20 sekundi. Vrijednost posla nije objavljena. Mate Rimac, osnivač i direktor Rimac Automobila, kaže da je rad za Koenigsegg za njega bio ostvarenje sna. "Regera kombinira naprednu Koenigseggovu tehnologiju motora s unutarnjim izgaranjem i inovativan električni pogonski sustav Rimac Automobila u savršenu harmoniju, u službi povećanja performansi, a savršen je primjer kako se tehnologijom mogu pomaknuti granice bez kompromisa u performansama", kaže Rimac.

Standardni baterijski sustavi s performansama, kakve je tražio Koenigsegg, teže po pola tone. Rimčev sustav teži 115 kilograma, a isporučuje 500 kW snage i može apsorbirati 150 kW energije kroz takozvano regenerativno kočenje. Rimčev Fully Flooded Thermal Management System sastoji se od baterijskih paketa od 9,27 kWh s više od 3000 zasebnih dijelova koji mogu isporučiti 4,35 kW energije po kilogramu. Christian von Koenigsegg, osnivač i direktor Koenigsegga, vrlo je zadovoljan. "Ovo je suradnja dva Davida u borbi protiv Golijata današnje IT industrije", zaključuje Koenigsegg.

Komentirajte prvi

New Report

Close