‘Regulatori nas koče u razvoju’

Autor: Bernard Ivezić , 14. ožujak 2017. u 22:00
Jirí Dvorjančanský, čelnik Vipneta i Alejandro Plater, predsjednik Uprave Telekom Austria

Iz Vipneta bez zadrške.

Vipnet želi u iduće četiri godine izgraditi nacionalnu broadband infrastrukturu u Hrvatskoj koja bi podržavala brzine do 1 Gbps, te na mrežu spojiti do 1,2 milijuna kućanstava.

"Ali nas se u tome koči", izjavio je u utorak predsjednik Uprave Vipneta Jiří Dvorjančanský. Lani je Vipnet uložio u gradnju vlastite broadband infrastrukture 74,3 milijuna eura, odnosno 90% operativne dobiti, te dosegao 430 tisuća kućanstava. Pojašnjava da im je plan tu brojku dovesti iznad 700 tisuća u gradovima, a ostatak kućanstava, koja su u ruralnim krajevima, žele spojiti na vlastitu 4G mrežu koristeći EU program razvoja koji su najavili Odašiljači i veze.

Dodaje da ih koči činjenica što regulator povećava veleprodajne cijene unatoč tome što hrvatski građani 2,5 posto svoje plaće troše na plaćanje telekomunikacijskih usluga, dok EU prosjek 1,3%. Navodi da ih sputava i to što regulatori toleriraju da "bivši monopolist ima više od 80% tržišnog udjela dok u drugim članicama Unije taj je postotak oko 40%. I u nekim drugim članicama osjeti se utjecaj Njemačke, ali Vlada mora procijeniti da li je smjer koji je naslijedila od prethodnih vlada dobar", kaže Dvorjančanský.

Alejandro Plater, predsjednik Uprave Telekom Austria Grupe, dodaje da telekomunikacijsko tržište u Hrvatskoj nije dobro izbalnsirano i da bi u drugim zemljama regulator postavio više ograda: "Liberalizacija telekom tržišta u fiksnom segmentu krenula je u krivom smjeru i stvara pritisak na alternativne operatere." 

Komentirajte prvi

New Report

Close