Samozatajna zagrebačka R&D tvornica: Rade za velike na zapadu, a sada imaju svoj izvozni adut

Autor: Bernard Ivezić , 26. lipanj 2019. u 12:00
Matija Puškar, suosnivač i direktor Byte Lab Grupe/Jurica Galoić/PIXSELL

Byte Lab Grupa dosad je radila hardverski razvoj za 3M, Philips, ABUS… očekuje četiri puta veći prihode.

Samozatajna zagrebačka R&D tvornica Byte Lab Grupa, koja po narudžbi radi hardverske R&D projekte za kompanije poput 3M-a, Philipsa i ABUS-a, od 2016. ubrzava rast, a sad je na tržište izbacila svoj prvi proizvod pod vlastitim brendom koji kani prodavati globalno.

Riječ je o hardverskom dodatku koji svaki plinomjer u sekundi pretvara u pametni mjerač potrošnje plina i prikupljene podatke preko IoT mreže najvećeg telekomunikacijskog startupa na svijetu, Sigfoxa, šalje distributeru. Byte Lab Grupa s partnerima ušla je u nekoliko pilot projekata modernizacije plinske dostave u Hrvatskoj, a sad ugovara i prve poslove u inozemstvu. Matija Puškar, suosnivač i direktor Byte Lab Grupe kaže da imaju velika očekivanja od, kako ga naziva, vlastitog impulsnog čitača za daljinsko očitanje plinomjera BL-SIG-AMR1, a koji samostalno može raditi do deset godina.

"U suradnji s partnerima uređaj je u pilot projektima u hrvatskim gradovima, a uskoro krećemo i s plasmanom u inozemstvo, gdje trenutno dogovaramo prve pilot projekte u Belgiji i Nizozemskoj", kaže Puškar. Byte Lab Grupa 2016. godine imala je prihod od 3 milijuna kuna. Godinu kasnije on se udvostručio na 6 milijuna kuna. Lani je skočio za više od tri puta na 9,6 milijuna kuna. Ove godine pak u grupi, već sad hladno računaju da će im prihod biti četiri puta veći no prije tri godine te premašiti 12 milijuna kuna.

Grupa se sastoji od dvije tvrtke. Prva je i formalno registrirana pod imenom Byte Lab Grupa, a bavi se brzim razvojem hardverskih proizvoda, i to tako da prosječno vrijeme od početne ideje do plasiranja na tržište novog, složenog hardverskog proizvoda bude oko devet mjeseci. To se u ovoj branši smatra munjevitom brzinom. Druga je tvrtka B.L. Manufacturing i ona je sada fokusirana isključivo na proizvodnju hardvera i održavanja proizvoda koji su sami razvili. Samo lani u njihovom pogonu proizvedeno je više od 180.000 komada različitih uređaja.

"Kad govorimo o razvoju, do sada smo razvili više od 200 hardverskih proizvoda i rješenja, a toliko imamo ukupno uspješno završenih projekata pri čemu smo se posebno specijalizirali za cjelokupan razvoj elektroničkih proizvoda", kaže Puškar. Suosnivač Byte Lab Grupe nerado priča o imenima klijenata. Ističe da je većina njihovih poslova pod ugovorima o povjerljivosti i stoga ih ne smije otkriti. Potvrdio nam je tek da su radili razvoj hardverskih proizvoda za 3M, Philips i ABUS, a za ostalo nas je uputio na njihovu web stranicu. Tamo su istaknuli nekoliko referenca za koje su dobili odobrenje. Na popisu su neki od najpoznatijih američkih i europskih startupa.

Brave za bicikl
Byte Lab je tako radio na razvoju pametne, IoT sportske majice za QUS Body, njemački startup koji je lani pobrao dvije laskave nagrade. Njegova IoT majica je pobjednik German Innovation Award'18 i pobjednik reddot award 2018. Za belgijski SmartMobilitySolution razvili su pametnu bravu za bicikl, za uniGluko sustav za praćenje stanja dijabetičara, a radili su čak i na elektronici za podvodnog drona SeaDevil.

Na popisu je i hrvatski startup Vistastiq, kojem su pomogli na razvoju istoimenog mjerača vitamina i minerala u tijelu, a koji je svojedobno imao najuspješniju hrvatsku crowdfunding kampanju. "U Hrvatskoj smo još surađivali s Albertom Gajšakom oko supply chaina, zatim smo bili konzultanti na razvoju STEMI robota, a pomažemo ih i dalje. Jedini za kojeg nikad nismo ovdje radili je Mate Rimac", kaže Puškar.

Ističe da je rast grupe posljednje tri godine potaknuo novi poslovni model. Umjesto outsourcinga R&D-a, Byte Lab Grupa počela je ulaziti u joint-venture aranžmane u kojima radi razvoj elektronike, odnosno cjelokupan R&D fizičkog proizvoda, a njihov partner preuzima poslovni razvoj. Ističe da imaju i odličan primjer takvog partnerstva u Hrvatskoj, smart city rješenje, gdje su s tvrtkom EcoMobile razvili sustav za evidenciju komunalnog otpada.

Isporuka senzora
"Tvrtka EcoMobile je integrator i radi poslovni razvoj, dok smo mi razvojni partner za hardver, a taj projekt se pokazao uspješnim te je trenutno u isporuci 177 kamiona i 2000 senzora za daljinsko mjerenje popunjenosti kontejnera za otpad", kaže Puškar.

Dodaje da više od 90% prihoda cijele grupe Byte Lab dolazi iz izvoza, i to mahom s tržišta Beneluksa i DACH regije. Jedna od stvari koja ih izdvaja je što su izgradivši ekspertizu u Industriji 4.0, danas sposobni postaviti kompletan proizvodni proces, odnosno postaviti cijeli suppy chain za sve koji žele ući u Industriju 4.0 ili se digitalno transformirati. To im otvara nove prilike za rast. "Sada se geografski širimo po EU, a trenutno nam je plan intenzivnije ući na austrijsko tržište i radimo sve više u SAD-u", zaključuje Puškar.

Komentirajte prvi

New Report

Close