Punionice na otoku Krku prve u Hrvatskoj omogućuju pristup i putem SMS-a

Autor: Marta Duić , 17. lipanj 2016. u 11:22
Prateći odrednice EU, punjenje e-vozila trenutno se odvija bez naplate

Primjenom digitalnog rješenja e-mobilnosti, Hrvatski Telekom realizirao je suradnju s brojnim gradovima i privatnim investitorima.

Sveopća digitalizacija, brojne inovacije u industriji ljudske mobilnosti i podizanje opće svijesti o potrebi za kvalitetnijom brigom za okoliš, doprinijeli su porastu broja građana koji voze električna vozila. E-mobilnost se nametnula kao novi koncept mobilnosti, a Hrvatski Telekom se u Hrvatskoj pozicionirao kao inovator u ovom segmentu koji pruža cjelovitu uslugu e-punjenja.

Primjenom digitalnog rješenja e-mobilnosti, Hrvatski Telekom je realizirao suradnju s brojnim gradovima i privatnim investitorima i time stvorio najbrojniju i jedinu potpuno povezanu mrežu punionica u Hrvatskoj. Demonstracija korištenja punionica održana je prošlog tjedna na otoku Krku, gdje je postavljeno čak 10 punionica električnom energijom. Punionice su dio cjelovitog projekta 'Krk Smart Island', u sklopu kojeg tvrtka Ponikve eko otok Krk zajedno s Hrvatskim Telekomom i ostalim partnerima, primjenjuje različita ICT rješenja za upravljanje nad svim otočkim servisima.

Sinergija ICT-a i Interneta stvari  
'Krk Smart Island' projekt označava prvo cjelovito rješenje upravljanja Ponikva nad svim otočkim servisima i jedinstven je primjer potpune sinergije ICT rješenja u sklopu tzv. Interneta stvari, usmjerenog na poboljšanje efikasnosti upravljanja otokom, povećanje kvalitete života građana te postizanje značajnih ušteda. Jedno od rješenja je implementacija mreže punionica za elektro vozila, koja obuhvaća niz funkcionalnosti, poput vidljivosti na vodećoj eRoaming platformi puni.hr, mogućnost rezervacije punjenja, pristup SMS-om i pametnom aplikacijom koja povezuje više od 40.000 lokacija u Europi, specijalno rješenje dojave nepravilnog parkiranja na poziciji za punjenje uz video nadzor lokacije te slobodan pristup Internetu, kao i zasebno mjerenje potrošnje energije u realnom vremenu.

Hrvatski Telekom je nakon provedenih razvojnih i testnih aktivnosti u razdoblju od 2012. do 2014. godine, u 2015. godini uspješno završio proces transformacije cjelovite ICT tehnološke platforme za e-mobilnost, iz razvojne u ranu komercijalnu fazu. Time se pozicionirao kao tržišni lider na brzo rastućem tržištu elektro mobilnosti u Hrvatskoj, jer zajedno sa svojim strateškim i lokalnim partnerima, trenutno jedini u Hrvatskoj nudi sveobuhvatna rješenja, od razine temeljne infrastrukture do konkretnih aplikacija.  

Tijekom prošle godine, na svim punionicama u Hrvatskoj koje su u portfelju HT-a količina isporučene električne energije prelazi 12.000 kWh, što je dovoljno za čak 100.000 kilometara 'zelenog' dometa. Time je smanjena potrošnja naftnih derivata za više od 10.000 litara, a opterećenje na okoliš manje je za čak osam tona emisija CO2.

Velika dostupnost
Pristup svim potrebnim informacijama, koje uključuju popis kompletne infrastrukture punionica za električna vozila i detaljne i jednostavne korisničke upute, korisnicima je dostupan putem njihovih mobilnih uređaja odlaskom na stranicu www.puni.hr. Za pristup svim punionicama dovoljno je izraditi personaliziranu RFID karticu, za čiju je izradu dovoljno uputiti korisnički zahtjev na e-mail e-mobility@t.ht.hr. Otočka mreža punionica na otoku Krku, prva u Hrvatskoj omogućava pristup punionicama i putem SMS platforme. U tu svrhu, pri HAKOM-u jest rezerviran jedinstven broj za pristup svim punionicama iz portfelja Hrvatskog Telekoma: 709090.  

Za korištenje ovog pristupa, prepaid i postpaid korisnici Hrvatskog Telekoma, trebaju poslati poruku sljedećeg sadržaja: "START jedinstven_broj_punionice_dostupan na portalu Puni.hr_ broj utičnice" na 709090 te proces punjenja započinje u roku tri sekunde.  Za završetak punjenja, samo se treba odjaviti porukom sljedećeg sadržaja: ""STOP jedinstven_broj_punionice_dostupan na portalu Puni.hr_ broj utičnice". Usluga punjenja putem SMS platforme bit će besplatna za krajnje korisnike do kraja 2016. godine. Prateći odrednice i ambiciozne ciljeve Europske Unije, u Hrvatskoj se punjenje e-vozila trenutno odvija bez naplate. Mreža punionica već izazva pozitivne reakcije otočana, a njena puna korist zasigurno će se najviše osjetiti tijekom nadolazeće turističke sezone.

Komentirajte prvi

New Report

Close