Prvi ekološki certificiran danski grad s ‘živim laboratorijem’ za pametna rješenja

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 17. listopad 2017. u 22:01
Na području općine nalaze se četiri škole i 17 vrtića, Foto: PD

Građani iz prve ruke procijenuju kvalitetu, estetske i sigurnosne karakteristike pametnih rješenja.

Albertslund, danska općina s oko 28 tisuća stanovnika, poznata je kao prva ekološki certificirana općina čija je samo jedna od niza karakteristika podatak da oko 70 posto ondje proizvedene hrane nosi oznaku organskog porijekla. Smještena je 17 kilometara zapadno od glavnog grada Kopenhagena i smatra se jednim od najpoželjnijih mjesta za život, naglašeno je prošlog tjedna na konferenciji posvećenoj pametnim jedinicama lokalne samouprave i energetski učinkovitim industrijama koju je organiziralo Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj.

Okolišne i energetska tranzicija u Danskoj započela je prije 40-ak godina, kada su poučeni promjenama na tržištu i uvidjevši vlastitu ovisnost o volatilnom tržištu te tradicionalnim izvorima energije zaokrenuli u smjeru obnovljivih (OIE). Čitava Danska do 2050. planira postati zemljom s 0 posto emisije CO2, a sada su već na pola puta, istaknuto je tom prilikom.

Neminovno je da bogatije zemlje za takvu opsežnu i zahtjevu promjenu prelaska na OIE mogu osigurati sredstva bez da idu na uštrb kakvih drugih projekata, ali upravo zato Danci svoja u međuvremenu stečena znanja i vještine ostatku svijeta stavljaju na raspolaganje.

Obnovljivi izvori energije

U proizvodnji energije koriste se svim prirodnim resursima, od mora do vjetra, a svaka gradska ili državna odluka donosi se u skladu s iznimno visoko postavljenim ekološkim standardima. Ništa od navedenog ne bi bilo moguće realizirati da nije bilo kvalitetne suradnje lokalnih vlasti i zajednice, odnosno djelovanja na lokalnoj uz istovremeno promišljanje na globalnoj razini.

Inače ih karakterizira poprilično decentralizirano uređenje pa se tako Danska dijeli na pet regija i 98 općina koje u donošenju i provedbi odluka imaju vrlo visoku autonomiju. Što se konkretno općine Albertslund tiče, između ostalog, u stvaranju održivog rasta i razvoja lokalne vlasti surađuju i s Odborom Oresund te The Capital Region of Denmark, i to kroz DeSUS odnosno regionalnu strategiju za zeleni, zdravi, pametni i kreativni rast, oslanjajući se pri tome i na Interreg koji podrazumijeva novac europskog fonda za međuregionalnu suradnju. U partnerstvu su i s platformom CLEAN – The Copenhagen Cleantech Cluster, fokusiranom na obnovljivu energiju, održivost, klimu i okoliš. S njima razvijaju projekte i inicijative koje u okviru visoko postavljenih okolišnih ciljeva stvaraju nove poslovne mogućnosti.

Living Lab

Radi se, zapravo, kako se može proučiti na službenim stranicama općine, o razmjeni znanja između danskih i stranih tvrtki, institucija, organizacija, udruga, ali i vlasti. Gradonačelnik Albertslunda Steen Christiansen supotpisnik je Sporazuma gradonačelnika (The Covenant of Mayors) o 20 – postotnom smanjenju emisija CO2 do 2020. godine, europske inicijative koja uključuje lokalne i regionalne vlasti. Oni se, pak, obvezuju na povećanje energetske učinkovitosti i povećano korištenje obnovljivih izvora energije na teritoriju zemlje potpisnice.

Uz to, ova općina i istoimeni grad članice su ICLEI-ja, vodeće svjetske udruge gradova i lokalnih samouprava 86 zemalja posvećenih održivom razvoju.

Što se tiče prometa i javnog prijevoza, četvrtina odlazi na bicikliste i pješake, uz postavljeni cilj da do 2050. preostali broj motornih vozila u prometu moraju činiti hibridna ili električna vozila koja pokreću obnovljivi izvori energije. Očekuje se da će građani do 2018. godine 25 posto kućnog otpada reciklirati, a i do 20 posto da će biti uključeno u procese oporabe, s tim da bi se navedeni udjeli s godinama trebali i povećavati.

Posebna se briga vodi i o podzemnim izvorima vode, stambene i druge zgrade su najvećim dijelom energetski pasivne, a gradski sustav raspodjele topline (grijanja) među najboljima je u svijetu jer generira gotovo zanemarive gubitke.

Na oko 160 tisuća kvadrata smješten je Hersted Industrial Park, dom oko 400 različitih europskih tvrtki te jedan od najznačajnijih znanstvenih centara za razvoj pametnih tehnologija, posebice u domeni inteligentne rasvjete.

U sklopu njega djeluje i Living Lab, prostor koji općinama i krajnjim korisnicima omogućava da iz prve ruke procijene kvalitetu, estetske aspekte i sigurnosne karakteristike rješenja koja se ondje nude, dajući im time mogućnost da donose informirane odluke o kupnji. Na području općine nalaze se četiri škole i 17 vrtića, a do Kopenhagena vlakom treba svega 20-ak minuta, tako da su dnevne migracije i rekreativni odlasci do glavnog grada uz funkcionalni promet uvelike olakšane. Šezdesetak posto površine Albertslunda čine šumna područja poznata po bogatoj flori i fauni o kojima se, u skladu sa svjesnošću da se radi o iznimnom prirodnom bogatstvu, vodi posebna briga.     

Komentirajte prvi

New Report

Close