Polovica članica Impact HUB-a lani rasla više od 50 posto

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Iako su poznati po socijalnom poduzetništvu, članovi su im i već uhodane tvrtke, tehnološke i druge.

Polovica članica Impact HUB-a Zagreb, prvog coworking prostora i inkubatora za socijalno poduzetništvo u Hrvatskoj, lani je zabilježila rast prihoda veći od 50 posto.

 

5novih

tvrtki niknulo je lani iz Impact HUB-a

Članice HUB-a tijekom 2015. broj radnih mjesta povećale su 60 posto, a njih 32 posto razvilo je nove, inovativne proizvode i usluge koji su jedinstveni kako na hrvatskom tako i na globalnoj razini. Dio je to rezultata prvog presjeka rada Impact HUB-a Zagreb, koji je napravio Ekonomski fakultet iz Beča. Prvi je to presjek rada jednog coworking prostora i inkubatora u Hrvatskoj iz kojeg se nazire koliko je velik učinak takve infrastrukture na razvoj poduzetništva. Hermes Arriaga, suosnivač i direktor Impact HUB-a Zagreb kaže da je zadovoljan napretkom.

 

60posto

tvrtki članica lani povećalo broj zaposlenika

"Najvažnije mi je da smo u tri godine uspjeli ostaviti pozitivan trag u razvoju hrvatskog startup ekosustava, a rast prihoda članica tijekom 2015. kao i razina interakcije između članica ugodno su me iznenadili", kaže Arriaga. Lani je u programima i radu Impact HUB-a sudjelovalo 1200 ljudi. Sam HUB, navodi Arriaga, ima u prosjeku 55 članova mjesečno, a godišnje se ta brojka zbog članova koji sudjeluju na projektnoj bazi penje na osamdesetak. U posljednje tri godine u Impact HUB-u radilo je ukupno 145 članova.

 

465tisuća

kuna donirano kapitala novim poduzetnicima od osnutka

"Iako smo najpoznatiji po socijalnom poduzetništvu, naši su članovi i freelanceri te nove, ali i već uhodane tvrtke, koje se bave edukacijom, tehnologijom, kreativnom i drugim područjima", kaže Arriaga. Dodaje da je iz Impact HUB-a lani niklo pet novih tvrtki. U tri godine HUB je u suradnji s partnerima osigurao 465 tisuća kuna sjemenskog kapitala novim poduzetnicima. Arriaga kaže da rastu organski i paralelno uče o potrebama našeg startup ekosustava.

 

1200ljudi

lani prošlo kroz poduzetničke programe u HUB-u

"Zato smo od početnog coworking modela evoluirali u sadržajni koji sada prerasta u model temeljen na znanju, po čemu smo jedinstveni na tržištu", kaže Arriaga. Tvrtka Pokreni ideju, koja upravlja Impact HUB-om, prema Poslovnoj Hrvatskoj, lani je rasla 51,3 posto, na 460,4 tisuće kuna prihoda uz gubitak od 131 tisuću kuna. "U tri godine smo diverzifikacijom ponude ostvarili lijep rast prihoda, a i dobit će uskoro doći jer ovoje biznis koji sporije generira povrat. Važnije je da brzo stvara pozitivan utjecaj na startup ekosustav", zaključuje Arriaga.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!