Nakon Sarajeva, Nextbike bicikli voze se i na najudaljenijem hrvatskom otoku

Autor: Borivoje Dokler , 19. lipanj 2016. u 11:59
Na otvorenju u Sarajevu bili su glumci iz serije 'Lud, zbunjen, normalan', redatelj Danis Tanović i pjevač Laka

U glavnom gradu BIH postavljeno je šest stanica s ukupno 50 bicikala koje će se prema potrebama korisnika moći i premještati.

Početkom lipnja, Sarajevo je postalo dio velike Nextbike zajednice, pa tako danas i građani tog bosanskog grada, kao i svi njegovi posjetitelji, mogu koristiti ovaj sustav javnih bicikala. Krešimir Dvorski, direktor hrvatske tvrtke Sustav javnih bicikala koja je dovela Nextbike u Sarajevo istaknuo je da mu je drago što plodove trogodišnjeg truda i rada napokon mogu proširiti i na regiju.

"Ovaj nam je trenutak jako važan i drag jer nakon tri godine poslovanja u Hrvatskoj konačno radimo prvi iskorak u regiju i to u Sarajevo koje je meni osobno jako drag grad. Dugoročni cilj je širenje mreža u cijeloj regiji", istaknuo je Dvorski te napomenui da je imao izuzetno dobre partnere u Sarajevu pa je proces pokretanja projekta išao puno lakše nego u dosta hrvatskih gradova. "Prednost je u Hrvatskoj to što Fond za zaštitu okoliša subvencionira jedinice lokalne samouprave s minimalno 40% iznosa inicijalne nabave opreme što olakšava financiranje projekata. Zato smo u Sarajevu išli na opciju sponzorstva od strane Sarajevskog Kiseljaka i haloo mobilne mreže.  

Nextbike bicikli u Sarajevu za sada su dostupni na šest lokacija: Alta Shopping Centar, Importanne Centar, Ziraat Banka u ul. Zmaja od Bosne 47, Općina Novi Grad, Sportski centar Safet Zajko i hotel Radon Plaza. Stanice su u potpunosti samoodržive, napajaju se putem solarnih panela, a njihovo postavljanje je brzo i jednostavno te će se stoga moći naknadno premještati ovisno o potrebama korisnika. Kako nam je otkrio Dvorski, na tih šest stanica i 50 bicikala, do kraja 2016. očekuju oko 2000 korisnika. "To su naravno samo projekcije, međutim vjerujemo da je dobar dio Sarajlija itekako željan usluge poput naše i da ćemo u suradnji s partnerima u Sarajevu uspjeti u tome", kazao je Dvorski i nadodao kako je u planu i širenje na ostale bosansko-hercegovačke gradove, ali kako je trenutno fokus na Sarajevu kao vrlo važnom projektu.

"Vrlo nam je važna podrška poznatih osoba pa je tako u Sarajevu, još prije službenog predstavljanja, Nextbike bicikle imao priliku isprobati i poznati redatelj, oskarovac Danis Tanović. Okrenuo je krug preko Šeher-Ćehajine ćuprije te dao punu podršku projektu naglašavajući da će rado koristiti Nextbike sustav javnih bicikala", rekao je Dvorski i napomenuo kako svi korisnici koji se registriraju u Sarajevu mogu koristiti Nextbikove sustave javnih bicikala u sedam gradova u Hrvatskoj i više od 100 gradova u svijetu. Nakon Sarajeva, sustav javnih bicikala uveden je i na najudaljeniji naseljeni otok u Hrvatskoj, Lastovo. To je prvi Nextbikeov otočki sustav javnih bicikala, i vjerojatno najegzotičniji.

Na svečanom otvorenju, uz načelnika Općine Lastovo, Lea Katića i njegove suradnike, u vožnji biciklima uživali su predstavnici Turističke zajednice, organizatori popratne manifestacije 'LA. Colonia', Heritage Go Pro te skupina znatiželjnih mještana i posjetitelja. Nextbike bicikli na Lastovu dostupni su na dvije lokacije – u samom mjestu Lastovo (Pjevor) i kod trajektnog pristaništa u mjestu Ubli.  Sustav javnih bicikala odlična je nadopuna brzobrodskih i trajektnih linija te novog načina povezivanja kopna i otoka hidroavionima što pozitivno utječe na revitalizaciju otoka. Treba spomenuti i da je 80% subvencije dao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji time dokazuje svoj dugoročan fokus i vrlo konkretnu podršku projektima održivi mobilnosti. Prema najavama, do sredine ljeta ove godine, Nextbike sustav javnih bicikala bit će prisutan u čak 12 gradova u Hrvatskoj.

Besplatna Škola bicikliranja 18+ za povećanje sigurnosti

Edukativna predavanja i praktična znanja
U Zagrebu je održana besplatna Škola bicikliranja 18+ s ciljem smanjenja broja stradalih biciklista i povećanja njihove sigurnosti. Nedovoljna razina znanja o prometnim pravilima uzrok je negativnom trendu broja nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti. 17 polaznika su zahvaljujući stručnim predavačima sada sigurniji sudionici u prometu. Organizatori Škole bicikliranja 18+ su udruga Sigurnost u prometu i Nextbike sustav javnih bicikala. Autoškola Megastart te izv.prof.dr.sc. Šimunović s Prometnog Fakulteta u Zagrebu educirali su polaznike o poznavanju prometnih propisa i sigurnom sudjelovanju u gradskom prometu. Crveni križ Grada Zagreba održao je predavanje o osnovama pružanja prve medicinske pomoći. Također, polaznici su saznali prednosti i mogućnosti korištenja sustava javnih bicikala u svakodnevnom prijevozu. Nakon teorijskog dijela edukacije, polaznici su svoje vještine pokazali na poligonu na Prisavlju. Ovo je treća godina zaredom besplatne Škole bicikliranja 18+. Sudionici su dobili i prigodne poklone poput reflektirajućeg prsluka, godišnje članarine za korištenje sustava javnih bicikala u vrijednosti od 100 kuna te edukativne knjižice koju je pripremila udruga Sigurnost u prometu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pohvale za edukaciju! Treba ljude što više poticati na korištenje bicikala u svakodnevnom prometu.

New Report

Close