Najveća domaća hosting tvrtka kreće u akvizicije

Autor: Bernard Ivezić , 18. kolovoz 2016. u 22:00
Foto: Thinkstock

Uspješna IT tvrtka iz Pule kao dio talijanskog Dominion holdinga na milanskoj burzi došla do 4,2 milijuna eura kapitala.

Najveća hosting tvrtka u Hrvatskoj, Plus hosting iz Pule, priprema se za prve akvizicije. Prethodnih godina na akvizicijama je rastao njihov glavni konkurent Avalon iz Đurđevca, koji je prema podacima Poslovne Hrvatske narastao na lanjskih 5,1 milijun kuna prihoda i 603 tisuće kuna neto dobiti.

Plus hosting je pak 2015. po prihodu bio upola veći s prometom od 8,03 milijuna kuna i neto dobiti od 837,7 tisuća kuna. Zvonimir Gembec, suosnivač i direktor Plus hostinga, kaže da je u planu više akvizicija.  "Imamo više akvizicija u planu, ali zbog obveza prema burzi ne mogu to komentirati detaljnije", ističe Gembec. U studenom je Plus hosting postao dio slovenske tvrtke Klaro spletne storitve, a preko nje talijanskog holdinga Dominion Hostinga, koji je uz tržišnu kapitalizaciju od 106 milijuna kuna na milanskoj burzi upravo skupio 4,2 milijuna eura za širenje poslovanja.

Gembec pojašnjava da im je plan ponuditi i premium usluge te se značajnije orijentirati na izvoz.  "Već  imamo izvoznih poslova, ali će ih sada biti više, i to tako da ćemo se pozicionirati kao premium hosting provider", kaže Gembec. Navodi da polovica od  90 tisuća korisnika s 200 tisuća domena dolazi iz Italije. Usto, hostaju najpopularniji daily deal portal u Kataru te imaju korisnike iz SAD-a i Australije. U Hrvatskoj, ističe, imaju 25 tisuća webova korisnika.

 

Gembec

Velik broj hrvatskih webova hosta se u inozemstvu, njih 20-70%.

"Domaće tržište hostinga ne raste dovoljno brzo i to nas je ponukalo na okrupnjavanje", kaže Gembec. Pojašnjava da se u Hrvatskoj u branši već godinama u vodi mrtva utrka. "Svi se mi natječemo na malom tržištu na kojem si međusobno krademo korisnike, a Hrvatska nema ni jaku proizvodnu industriju ni brzorastući uslužni dio, pa to utječe  i na potražnju za hosting uslugama", navodi Gembec. Navodi da se od 20 do 70 posto svih hrvatskih webova hosta u inozemstvu. Velika razlika u postotku je, kaže Gembec, zbog metodologije, gleda li se samo .hr ili i .com domena. "No, u svakom slučaju vani se hosta velik broj webova", zaključuje Gembec.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Osim toga domaći hosting nikada nema šanse razviti se u nešto veće jer nisu direktno vezani na Internet Backbone pa je kod njih promet skuplji nego kod npr njemačkih hosting kompanija koje su direktno vezane na Internet.

Domaća proizvodnja hype izvještaja se nastavlja. na kraju saznajemo da je taj hosting dio slovenske firme koja je pak dio talijanske firme koja je ustvari dobila kapital.

To je kao da napišete mi prodajemo milijune autobmobila a ustvari samo radimo auto presvlake koje se ugrađuju u tuđa vozila.

Dajte neku stvarnu priču o domaćem uspjehu, nemojte ga izmišljati.

New Report

Close