Na Tajvanu i u Kanadi prisutno je najviše inteligentnih zajednica

Autor: Marta Duić , 30. lipanj 2016. u 22:01
New Taipei City imao je ogromna ulaganja u transport i Internet/FOTOLIA

Među sedam najboljih pametnih zajednica prema ICF-u, ima samo jedna europska – to je njemački grad Mülheim an der Ruhr.

Koncept 'pametni grad' točnije grad koji koristi digitalne tehnologije za poboljšanje kvalitete javnih i privatnih usluga, uz istovremeno smanjenje troškova i potrošnje resursa, poznat je većini, no u posljednje vrijeme sve se češće koristi i pojam 'inteligentna zajednica'.

The Intelligent Community Forum (ICF), globalna mreža 145 županija, gradova i mjesta koja vode računa o budućnosti, promovira najbolje prakse u svijetu inteligentnih zajednica kao i one koji se prilagode novim zahtjevima i u tome iskoriste mogućnosti informacijske i komunikacijske tehnologije. ICF definira inteligentne zajednice kao gradove i regije koje koriste tehnologiju ne samo radi uštede novca ili boljeg funkcioniranja stvari, već i za stvaranje visoke kvalitete i konkurentnosti, veće participacije građana i stvaranja boljih uvjeta za život i rad koristeći sve dobrobiti 'širokopojasnog gospodarstva'.

ICF već četrnaest godina zaredom objavljuje Top 7 inteligentnih zajednica, pa je tako nedavno objavljen i onaj za 2016. godinu. Na njemu se nalaze čak tri zajednice iz Kanade, dvije s Tajvana i po jedna jedna iz Njemačke i Novog Zelanda. Ovogodišnji dobitnici su okrug Hsinchu na Tajvanu, Montreal u pokrajini Quebec u Kanadi, Muelheim an der Ruhr u Njemačkoj, New Taipei City na Tajvanu, Surrey u British Columbiji u Kanadi, Whanganui na Novom Zelandu te Winnipeg, Manitoba u Kanadi. Okrug Hsinchu, New Taipei City, Surrey i Winnipeg su se nakon nekog vremena vratili na listu Top 7, dok su Muelheim an der Ruhr i Whanganui po prvi put na popisu finalista.

Montreal je pak bio na listi Smart 21 ranije, ali po prvi put je na popisu sedam inteligentnih zajednica. "Kanada i Tajvan su opet dobro zastupljeni među Top 7 inteligentnih zajednica. To su područja gdje je regionalna i nacionalna politika dugo vremena usmjerena na pomaganje građanima u prilagodbi zahtjevima širokopojasnog gospodarstva, što im je dao glavnu ulogu u transformiranim zajednicama", rekao je suosnivač ICF-a Louis Zacharilla.

Kako do titule
Kandidati se ocjenjuju na temelju šest inteligentnih pokazatelja zajednice, koje pružaju konceptualni okvir za razumijevanje svih čimbenika koji određuju konkurentnost i uspjeh u zajednici, što ICF naziva 'The Broadband Economy'. Svake godine se dodjela priznanja vodi godišnjim temama, a ovogodišnja tema je 'Od revolucije do renesanse' i usredotočuje se na načine na koje gradovi grade svoju budućnost u današnje vrijeme kada gospodarstvo, okoliš i obrasci urbanog i seoskog života prolaze kroz dramatične promjene. Kako bi pomogli gradovima da izgrade prosperitetnu ekonomiju, rješavaju društvene probleme i obogaćuju lokalne kulture, ICF provodi istraživanja, domaćini su globalnih događanja, objavljuju knjige i rade godišnje međunarodne nagrade u sklopu svog programa.

Forum ima dva instituta u Sjevernoj Americi posvećena proučavanju kretanja povezanih s radom organizacije. Globalni lideri, mislioci i medijski promatrači prate i sudjeluju u aktualnom globalnom dijalogu na temu pametnih zajednica. U 2012. ICF je bio pozvan da sudjeluje na Nobelovoj nagradi za mir u konferenciji u Oslu, a u 2014. godini njihov model i rad priznati su od strane US Department of Commerce u okviru Workforce Innovation and Opportunity Act kojima je 'cilj stvaranje fleksibilnijeg i odgovarajućeg sustava razvoja radne snage kako bi se zadovoljile potrebe poslodavaca koji žele popuniti radna mjesta u 21. stoljeću'. Forum Foundation je udruga sastavljena od 145 označenih inteligentnih zajednica širom svijeta, a predstavljaju je gradonačelnici i ključne građanske udruge.

Dobitnici prestižne titule
Okrug Hsinchu na Tajvanu je već 1980. uspostavio prvi znanstveni park kao sredstvo za stvaranje domaće high-tech industrije. Danas, 500 tvrtki u Hsinchu znanstvenom parku zapošljava 150.000 ljudi i stvaraju 16,6 milijarde američkih dolara u ukupnim prihodima okruga. Više od 10 posto njih su dio mnogih Hsinchu sveučilišta i istraživačkih instituta. Danas je glavni izazov ovog okruga kako ekonomski uspjeh prebaciti na građane, kako bi Hsinchu okrug postao održiva inteligentna zajednice s visokom kvalitetom života gdje su inovacije dio svakodnevnog života ljudi. Političari i poslovnjaci rade na ostvarenju tog cilja na više frontova.

Montreal u pokrajini Quebec u Kanadi, najveći grad francuskog govornog područja u Sjevernoj Americi, Metro Area Montreal, je dom za više od desetine kanadskog stanovništva. Regija je u osamdesetim godinama pogođena 'velikim padom' teške industrije te je pokrenula veliku tranziciju svog gospodarstva prema ICT-u, zrakoplovstvu, znanošću, zdravstvenim i čistim tehnologijama. Zajedno, ove grane okupljaju više od 6250 tvrtki koje zapošljavaju oko 10 posto radne snage. Ekonomska budućnost grada ovisi o pomaganju tih malih inovatora u izgradnji bolje budućnosti, uz očuvanje kulture i ljepote koje privlače 3,5 milijuna posjetitelja na tom području svake godine.

Kako bi se osiguralo da grad Mülheim an der Ruhr ima širokopojasnu infrastrukturu koja joj je potrebna, Mülheim je završio popis telekomunikacijske provodne mreže u vlasništvu više organizacija, čime se smanjuju izazovi novih širokopojasnih usluga te se grad ohrabrio da razmotri izgradnju vlastite mreže. Kako se grad mijenjao bilo je ključno u te procese uključiti organizacije i građane kao partnere za bolju budućnost. Jedna multi-partnerska inicijativa koordinira program za smanjenje emisije ugljičnog dioksida za 50 posto do 2030. godine, dok je druga odgovorna za kovanje novog modela urbanog razvoja koji uključuje sve poslovne i socijalne usluge za održivost i zdravlje.

 New Taipei City je na Tajvanu postao najnaseljeniji grad u prosincu 2010. Prije toga, bio je okrug koji okružuje grad Tapei. Okrug New Taipei City je radio na tome da ujedini novi grad i stvori dinamičnu ekonomiju koja se razlikuje od one u gradu Tapei. Ogromna ulaganja u transport dovela su do stvaranja autocesta i tranzitnih linija koje povezuju 29 gradskih općina i više od 1000 sela. Vlast New Taipei Cityja je u suradnji s telekomima i kabelskim TV kućama omogućila ADSL dostupnim za 99 posto populacije, dok je brzina do 60 Mbps na raspolaganju 94 posto njih, a 4G WiMAX njima 85 posto.

Zajednički do cilja
Surrey je grad u tranziciji koji prelazi iz prigradske prošlosti na održivu urbanu budućnost. To je kanadski treće najbrži rastući grad, koji prima tisuću novih stanovnika svaki mjesec, a gdje je stambena gradnja jedna od glavnih industrija. To je dio rastućeg gradskog područja Vancouvera, iz kojeg i potječe najveći dio njihove ekonomske energije danas. Da bi dobio veću kontrolu nad svojim sudbinom, Surrey je razvio strategiju kojom se poziva na produbljivanje partnerstva između institucija visokog obrazovanja i lokalnin tvrtki.

Razvoj je usmjeren na Innovation Boulevard project, gdje je grad, sveučilište i poslovna zajednica grade klaster u zdravstvenoj tehnologiji, čistim tehnologijama i napredne proizvodnje.Nakon što su Whanganui zaobišle nacionalne željezničke pruge u 19. stoljeću, što je dovelo do zatvaranja željezničke radionice koja je bila najveći poslodavac, opet su ih u 20. stoljeću zaobišle širokopojasne usluge. Za Whanganui, na jugozapadnoj obali novozelandskog Sjevernog otoka, najbolje vrijeme je ispred njih. Bogata prirodnim ljepotama i kulturom, Whanganui je trenutno deveta najsiromašnija četvrt u Novom Zelandu i pri dnu nacionalnog indeksa socijalne deprivacije.

Međutim, grad je počeo svoju transformaciju provodeći 'Family-Friendly Strategy' koja pokriva postavljene ciljeve za gospodarstvo, partnerstva u zajednici, zdravlje, sigurnost, kulturno bogatstvo i održivost okoliša. Winnipeg je smješten na pola puta između dviju obala Kanade i glavni je grad pokrajine bogate poljoprivrednim i prirodnim resursima. Grad je postigao gospodarski rast sustavnim povezivanjem industrije i obrazovanja i utjecajem na autohtonu geografsku i kulturnu imovinu. Javno-privatna organizacija R&D razvija tehnologije i opskrbljuje lanac za visoke performanse kompozicija koje su napravljene na osnovi poljoprivrednih materijala s željom da se populacija poveže s digitalnim alatima.

Komentirajte prvi

New Report

Close