Komunalni redari i mreža video nadzora povećali su sigurnost u gradu

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 27. kolovoz 2015. u 22:00
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Projektom Novalja – siguran grad komunalnim redarima dane su veće ovlasti, a uspostavljena je i suradnja s klubovima i agencijama.

Grad Novalja se na natječaj Poslovnog dnevnika 'Pametni gradovi' prijavila s projektom 'Novalja – Siguran grad 2014 – 2020'. Projekt Novalja – siguran grad nastao je nakon što je Novalja 2011. došla na glas kao nesigurna destinacija. Ova je nezahvalna titula rezultat izrazito velikog broja turista u ljetnim mjesecima, marketinga plaže Zrće pod kampanjom 'Sve se može u Novalji' i nedovoljnog angažmana i ulaganja Novalje u pogledu javnog reda i mira i sigurnosti općenito.

Navedeni su problemi potvrđeni i istraživanjem javnog mijenja, provedenog 2012. Osjećaj nesigurnosti, kao primarni problem Grada Novalje, izrazilo je 60 posto gostiju koji su sudjelovali u istraživanju. Istovremeno je izostanak, odnosno, neprovođenje aktivnosti očuvanja javnog reda i mira bila prva stavka i kod domicilnog stanovništva. Ujedno je, za velik broj domicilnog stanovništva velik problem bila i buka. Glasna glazba koja je dolazila s plaže Zrće bila je izvor njihova nezadovoljstva – požalili su se kako im onemogućava kvalitetan standard života u navedenim područjima grada.

Očitanje buke u klubovima
Sukladno definiranom problemu, Grad Novalja je 2014. poduzeo niz integriranih aktivnosti. Pristupilo se jačanju komunalnog redarstva putem dodatnog zapošljavanja, educiranja i opremanja. Komunalno redarstvo je dobilo veće ovlasti, a i pripremljeni su i višejezični informativni letci koji su se dijelili gostima i domicilnom stanovništvu. Također, uspostavljena je suradnja s klubovima i agencijama. Gosti su bili informirani o javnom redu i miru, kao i važnosti njihove sigurnosti, odmah po dolasku u Novalju. Kao dodatno sredstvo osiguranja, zaštite i nadzora ljudi i imovine, uložena su sredstva u aktivnu mrežu video nadzora i sustav očitovanja (ograničavanja) buke na plaži Zrće.

Svaki je komunalni redar na svom mobilnom uređaju mogao pratiti nadzorne kamere i sustav očitanja buke u klubovima. Arhiviranje i pohrana video sadržaja i ostalih podataka ostvarivalo se u SRCU (Security and Rescue Command Unit). Uz postojeće vozilo, pribavljena su i dva skutera kako bi se komunalnim redarima omogućilo brzo i efikasno kretanje. Smjene rada komunalnog redarstva organizirane su na način da se radilo 24 sata na dan. Projekt 'Novalja – siguran grad' nema isključivo kratkoročne ciljeve, već se odnosi na dulje vremensko razdoblje. Krajnji mu je cilj sigurnost stanovništva te prevencija kriminaliteta na području grada Novalje. Za podizanje razine svijesti i općeg osjećaja sigurnosti ključno je svake godine uložiti sredstva i informirati ljude o mjerama koje se provode ili će se provoditi na području grada. Kako je već navedeno, neke aktivnosti koje su do sada provedene značajno su utjecale i povećale sigurnost na području grada.

No, da bi 'Projekt Novalja – Siguran Grad 2014-2020' u potpunosti ostvario zacrtane ciljeve, u narednom razdoblju predstoji još nekoliko ključnih aktivnosti koje bi se trebale provesti. To su, među ostalim, nadogradnja sadašnjeg nadzornog sustava u Gradski centar za obavješćivanje i hitne intervencije, zatim umrežavanje u sustav s ostalim ključnim dionicima u pogledu sigurnosti i hitnih intervencija (Policija, Hitna medicinska pomoć, Vatrogasci, Lučka kapetanija), kao i izgradnja tehničko – tehnološke i ostale projektne dokumentacije za helidrom.  

Dodatno se planira još kvalitetnije osposobljavanje i opremanje komunalnih redara Grada Novalje za provedbu informativnih, ali i operativnih funkcija u pogledu sigurnosti, kao i daljnja ulaganja u infrastrukturu u pogledu sigurnosti. Dosadašnji rezultati potvrđuju važnost kontinuiranog ulaganja u sigurnost i održavanje javnog reda i mira, posebice u destinacijama aktivnog i značajnog ljetnog turizma. Primjer grada Novalje već je nekoliko puta razmatran kao prihvatljivi model i dobra praksa za druge vitalne turističke destinacije.

Jasna pravila ponašanja
Novalja se može ponositi dosadašnjim rezultatima. Smanjen je trend izazivanja nereda na području grada, smanjen je i ograničen nivo buke, uvedena su i iskomunicirana jasna pravila ponašanja u gradu, a poboljšana je i suradnja s policijom. Sredstva za provedbu projekta 'Novalja – Siguran Grad 2014-2020.' osigurana su iz proračuna Grada Novalje u 2014., i to kroz više stavki u ukupnom iznosu od 1.000.000 kuna. Jednako tako, predviđena su i manja ulaganja svake daljnje godine, no u manjem iznosu i to za održavanje i proširenje sustava. Može se zaključiti kako je riječ o projektu koji obuhvaća nekoliko različitih mjera čija sinergija, u konačnici, dovodi do povećanja sigurnosti, očuvanju javnog reda i mira te smanjenju stope kriminaliteta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close