Klasične žarulje nisu mrtve, zahvaljujući hrvatskom znanstveniku

Autor: Poslovni.hr , 12. siječanj 2016. u 08:40
Foto: Thinkstock

Fluorescentne i LED žarulje praktički su iskorjenile klasične žarulje sa žarnom niti, jer su energetski kudikamo efikasnije.

Klasične žarulje, mogle bi se vratiti iz mrtvih, jače no ikad. Sve to zahvaljujući trojici znanstvenika s MIT-ja i Sveučilišta Purdue, među kojima je i naš glasoviti Marin Soljačić, koji na MIT-ju sveučilištu predaje fiziku.

Fluorescentne i LED žarulje praktički su iskorjenile klasične žarulje sa žarnom niti, jer su energetski kudikamo efikasnije. Klasična, Edisonova žarulja (Thomas Edison je zaslužan za komercijalni razvoj klasičnih žarulja), troši čak 95 posto energije na toplinu, a ne na svjetlost, što je krajnje neučinkovito, gledano prema energetskoj iskoristivosti.

Soljačić i njegovi kolege, John Joannopolous, profesor fizike te profesor energetskog inženjeringa Gang Chen, zajedno sa znanstvenicima Ivanom Celanovićem i Ognjenom Ilićem, na dobrom su putu promijeniti sve to i vratiti stari sjaj zaboravljenoj i napuštenoj Edisonovoj žarulji. Naime želja im je bila iskoristiti nanofotoničke tehnike za recikliranje svjetla, piše Dnevnik.hr.

"Da bi prikazali moć tog pristupa, primijenili smo ga na posebno izazovan sustav: klasičnu (Edisonovu) žarulju. Kao što znate, naše društvo je napravilo jako težak izbor da napustimo te žarulje (koje smo koristili 130 godina) jer je smatrano da su nužno neefikasne. Sad smo mi napravili takvu klasičnu žarulju, ali koja ima efikasnost sličnu kao LED ili fluorescentne žarulje, koje trenutno kupujete u dućanu, i također smo opisali teoretski potencijal da te žarulje budu još i puno efikasnije", kaže Soljačić.

"Moram naglasiti da je uovom trenutku to znanstveni pothvat: da li će (i kada) takve žarulje biti bitne na tržištu, ovisi o tome koliko će koštati proizvodnja i koliko će biti pouzdane (koliko dugo mogu raditi bez da se pokvare): to su pitanja koja momentalno istražujemo, ali još ne znamo odgovor na njih", dodaje naš ugledni znanstvenik.

Njihov rad objavljen je i u prestižnom znanstvenom časopisu Nature.

Komentirajte prvi

New Report

Close