IT sektor u BiH za pet godina porastao 72 posto

Informatičke tehnologije jedan su od najbrže rastućih gospodarskih sektora/Thinkstock Informatičke tehnologije jedan su od najbrže rastućih gospodarskih sektora/Thinkstock

IT kompanije iz BiH uglavnom izvoze svoje proizvode ili razvijaju softver za inozemne klijente.

Analiza područja računalnog programiranja, savjetovanje i povezanih djelatnosti, prema podacima baze Bon.ba Agencije TEC, pokazuje da je IT jedan od najbrže rastućih sektora gospodarstva u BiH, s ukupnim rastom od 72% u proteklih pet godina. Taj sektor danas pridonosi s oko 150 milijuna KM (600 milijuna kuna) u ukupnom BDP-u BiH, dok su operativni prihodi IT kompanija u odnosu na 2010. godinu porasli za 60%, broj zaposlenih gotovo 67%, a neto dobit se utrostručila, pokazuje analiza Agencije TEC koju prenosi portal Akta.ba.  

Agencija je analizirala sve IT kompanije u oba BiH entiteta, ukupno njih 423, od čega je 386 malih, 28 srednjih i 9 velikih gospodarskih subjekata. Tako će se na popisima najvećih, kao i brzorastućih IT kompanija, koje su pokazale napredak rastom prihoda od 201% do 1419%, rastom broja zaposlenih i do 583% i izvozu u prvi plan izbiti gotovo nepoznate, ali kvalitetne kompanije poput NSofta iz Mostara, Kolektiva iz Sarajeva, H&H iz Tuzle ili Bicoma iz Zenice.
 

Riječ je o kompanijama čiji je minimalan prihod iznosio 100.000 KM u 2011. godini i koje su imale najmanje 10 zaposlenih. Prema tim podacima, u razdoblju od 2010. do 2014. operativni prihodi IT kompanija porasli sa 166.920 KM na 328.226 KM, dakle za gotovo 60%, a broj zaposlenih porastao je za više od 66%, sa 1891 na 2845. Neto dobit kompanija iz tog područja više se nego utrostručila - sa 15.005 na 43.655 KM, a većina te dobiti ostvarena je izvozom.

Tako je 2011. izvoz IT kompanija iznosio 31.480 KM, što je u 2014. godini dosegnulo 59.416 KM. Taj je porast izvoza iznosio 53%, navode iz TEC-a. IT kompanije iz Bosne i Hercegovine uglavnom izvoze svoje proizvode ili razvijaju softver za inozemne klijente, a takvih je oko trideset tvrtki u BiH. Međutim, Brano Vujičić, vlasnik jedne IT kompanije i bivši predsjednik Udruženja za informatičke tehnologije, kaže da BiH zaostaje za zemljama regije. "Hrvatska ima otprilike jednak broj stanovnika kao Bosna i Hercegovina. Kada analiziramo IT tržište, Hrvatska ima oko 6,5 puta veće tržište, a time mislim na promet u IT sektoru, u odnosu na BiH. To dovoljno govori koliko mi zaostajemo za zemljama u susjedstvu, a da ne govorim o zemljama u EU ili SAD-om", objašnjava Vujičić. 

Bez državne potpore

BiH tvrtkama prejaka konkurencija iz okruženja

"Prepreka je samo tržište BiH, koje je i malo i siromašno. Tvrtke koje se temelje isključivo na uslugama i proizvodima za domaće tržište ne mogu zabilježiti značajniji rast. Ako se pribroji i konkurencija iz okruženja, koje je jača jer su imali više vremena za razvoj, onda se naše tržište stalno sužava. Problem je što BiH nema strategiju razvoja informacijskog društva i IT sektora, jer nemamo potporu vlasti, niti je ona prepoznata kao konkurentna industrija", kaže Brano Vujičić vlasnik IT tvrtke.
 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!