IN2 isporučio državi dosad najveći open source projekt

Autor: Bernard Ivezić , 08. lipanj 2015. u 22:01
Foto: PD

Nakon što je lani uvela sustav LANA u HZMO, ove godine država uvela još veći sustav temeljen na otvorenom kodu.

Hrvatski softverski div IN2 grupa isporučio je Vladi Bioporta, dosad najveći IT sustav temeljen na tehnologiji otvorenog koda vrijedan 900 tisuća kuna. Državi je to drugi veliki sustav temeljen na softveru za koji se ne plaćaju licencije. Lani je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje uveo LANA-u ili punim imenom Liniju Automatske Napredne Autentifikacije koja je omogućila prijavu radnika Zavodu elektroničkim putem.

Osim što je država time srezala trošak održavanja tog sustava s milijun na 100 do 250 tisuća kuna godišnje, LANA je omogućila da se zaobiđe zahtjev Fine i umjesto s Microsoftovim Windowsima ta prijava može raditi i s računala opremljenim Linuxom i drugim platformama.

Dalibor Kušić, voditelj GIS razvoja IN2 grupe kaže da im nije bio cilj preferirati bilo koje tehnološko rješenje, ali da se softver otvorenog koda pokazao najpogodnijim za ovaj projekt. “U razvoju GIS sustava opredijelili smo se za open source tehnologije kako ne bi vezali krajnje korisnike, ali ni nas same, uz jednog proizvođača te kako krajnji korisnici ne bi bili opterećivani nepotrebnim licencnim troškovima i ograničenjima”, kaže Kušić. Sustav, koji se radi od travnja prošle godine i koji spaja niz baza podataka, koristio je neka od najpoznatijih tehnologija otvorenog koda. Tako je CMS sustav Drupa, baza PostgreSQL/PostGIS, API za web mapiranje OpenLayers, GIS serverske komponente GeoServer i GeoWebCache, te load balancer HAproxy.

 

5puta

država je lani uštedila korištenjem open sourcea

Kušić pojašnjava da su tim tehnologijama napravljeni ne samo web stranica Bioportala, odnosno portala zaštite prirode u Hrvatskoj već i nadogradnja sustava za upravljanje zaštićenim područjima. Zatim nadogradnju i integraciju Upisnika zaštićenih područja, te interni portal, koji će koristiti vladine institucije kako bi efikasno štitile prirodno bogatstvo hrvatske.

U IN2 grupi pojašnjavaju da su izgradili i GIS infrastrukturu koja uključuje projektiranje prostorne baze podataka, replikacija podataka iz izvorišnih sustava, izradu sustav za administraciju, dodatne servise i web GIS aplikacija koja se može koristiti na internetskim stranicama Bioportala. “Zahvaljujući rješenju našem smanjila se potreba za GIS aplikacijama što stvara dodatne uštede”, zaključuje Kušić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ako je navedeno rješenje open source gdje se može vidjeti kod?

New Report

Close