HT, Vipnet i Metronet nude cloudove za sve tvrtke

Autor: Bernard Ivezić , 25. travanj 2013. u 19:30
Dobro se prodaju blagajne, aplikacije za videokonferencije i sustavi nadzora vozila/FOTOLIA

Na način na koji Google i Apple prodaju aplikacije za pametne telefone, tri su domaće tvrtke ponudile cloudove za vođenje tvrtki.

Na način na koji Apple i Google prodaju aplikacije za pametne mobitele, tri su telekomunikacijska operatera u Hrvatskoj počela prodavati poslovne aplikacije tvrtkama. Prvi je krenuo Metronet na čijem je cloud marketu, odnosno tržnici aplikacija, moguće kupiti 12 aplikacija.

Potom je na tržište ušao Hrvatski telekom, koji je zahvaljujući vlastitih pet rješenja, s 13 aplikacija danas najizdašnija tržnica aplikacija. Sada je na tržište ušao i Vipnet, koji nudi sedam aplikacija i to uglavnom pod svojim brendom.Preko ove tri cloud tržnice možete unajmiti virtualna računala, softver za obradu teksta, ERP i CRM aplikacije, poslovni e-mail, fiskalne blagajne, virtualni faks, sustave za nadzor brodova i vozila, HR aplikacije i mnoga druga rješenja. Sve aplikacije nude se kao softverske usluge kroz mjesečne pretplate i dio su novog trenda u prodaji softvera i općenito ICT usluga. Agencija IDC Adriatics procjenila je da je ukupno cloud tržište u Hrvatskoj, u koje se ubrajaju i tržnice aplikacija, rastom od 40 posto premašilo vrijednost od 100 milijuna kuna.

Tvrtke štede na IT opremi
Zdenko Vrdoljak, član Uprave za tehniku Metroneta kaže da u ponudi cloud servisa kontinuirano bilježe rast broja korisnika, uključujući na njihovoj tržnici aplikacija Cloudmarket.hr-u. O preciznim pokazateljima ne želi govoriti, slično kao što o tome zasad nerado govore u HT-u i Vipnetu. "Raste broj korisnika koji kombiniraju Metronetove softverske usluge, takozvani SaaS, i IaaS servise, odnosno usluge Cloudmarket.hr-a i drugih usluga koje pružamo", kaže Vrdoljak.Pojašnjava da je Metronetov servis Cloudmarket.hr koncipiran je kao platforma putem koje proizvođači softvera u Hrvatskoj mogu poslovnim korisnicima operatera ponuditi svoje aplikacije bez investicije u IT infrastrukturu i sustav obračuna i naplate. A cilj je, dodaje, ponuditi sve aplikacije koje trebaju tvrtkama od onih za upravljanje internim resursima i radnim vremenom pa do upravljanja dokumentima i korisnicima.U HT-u su u svega pet mjeseci svoju trgovinu ICT Marketplace od nule napunili s 14 različitih rješenja od čega su njih 13 softverske usluge. HT naime nudi mogućnost da se preko njihove cloud trgovine unajmi i hardver. Ističu da su im trenutno najpopularnije usluge Cloud Server i Cloud Exchange."U ponudi su još razne infrastrukturne usluge i SaaS aplikacije, odnosno softverske usluge, mežu kojima su Cloud Računalo, Cloud Server, Cloud Exchange te aplikacije za videokonferenciju, e-learning i CRM", poručuju iz HT-a. Ponudu kroje za subjekte raznih veličine od malih obrta do veliki kompanija i za sve djelatnosti. 

Nema skrivenih troškova
"Smisao je svima njima omogućiti brz i jednostavan pristup uslugama u oblaku na jednom mjestu što uključuje pretraživanje, isprobavanje i unajmljivanje aplikacija potrebnih za svakodnevno poslovanje. Time su korisnici oslobođeni velikih kapitalnih investicija", pojašnjavaju u HT-u. Kao svoju prednost navode mogućnost virtualizacije korisničkih aplikacija koje tvrtka koristi interno, čime se tvrtke na jednostavan način mogu brzo prebaciti u cloud. Dodaju da je riječ o ponudi koja se može vrlo brzo aktivirati, poput usluge virtualnog servera i virtualnog računala koji su dostupni u roku od 15 minuta. Miljenko Graovac, rukovoditelj upravljanja proizvodima i uređajima Vipneta kaže da će postojećih sedam softverskih aplikacija, koje se nalaze u Vip cloud marketu, proširiti s drugim aplikacijama kao što su Microsoft SharePoint, Microsoft Lync, web hosting za male i srednje tvrtke te razna CRM i ERP cloud rješenja.Graovac kaže da su trenutno najpopularnije softverske usluge Vip blagajna, Vip auto nadzor i Business e-mail, a usluga Vip auto nadzor najprodavanije je takvo rješenje u Hrvatskoj. "Vipnet je nedavno sve cloud usluge, od kojih su neke na tržištu i više od 6 godina, ujedinio na Vip cloud marketu te pratimo potrebe naših korisnika i tražimo najbolje partnere, prvenstveno softverske tvrtke, za razvoj novih usluga. Riječ je po sigurnom poslovanju uz izbjegavanje kupovine skupocjene informatičke opreme, servera i licenci, bez zahtjevnih tehnoloških edukacija, bez skrivenih troškova, "sitnih slova" na ugovorima te uz transparentno plaćanje po potrošnji", zaključuje Graovac.

Komentirajte prvi

New Report

Close