Hrvatski telekom počeo izvoziti u Mađarsku i Slovačku

Autor: Bernard Ivezić , 02. ožujak 2015. u 22:00
Davor Tomašković, čelnik HT-a/PIXSELL

Više ne moramo plesati kako sviraju u SAD-u i Aziji, izjavio je na predstavljanju DT-ove paneuropske mreže izvršni direktor Timotheus Hoettges.

Hrvatski telekom u ponedjeljak je predstavio svoju prvu uslugu koju će izvoziti članicama grupe Deutsche telekom i ujedno prvu komercijalnu uslugu koju će DT kao najveći europski operater početi prodavati putem svoje nove paneuropske mreže.

Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a oduševljen je što je Hrvatska jedna od tri zemlje u kojoj lansiranjem Cloud VPN-a zaživjela nova, tehnički unificirana pan-europska mreža DT-a temeljena na IP tehnologiji. "Ponosni smo što su upravo stručnjaci HT-a razvili uslugu Cloud VPN, prvu jedinstvenu uslugu na novoj mreži DT-a, koja je od danas, osim u Hrvatskoj, dostupna i u Mađarskoj i Slovačkoj", kaže Tomašković. Timotheus Hoettges, izvršni direktor DT-a pojasnio je da su pomoću IP tehnologije cijelu mrežu, koja se tehnički razlikovala od države do države, sveli na istu platformu. To DT-u omogućuje da istu uslugu koju razviju u Hrvatskoj može odmah prodavati u svim članicama grupe bez dodatnih investicija.

 

75posto

korisnika HT do sada prebacio na IP tehnologiju

"Trebamo još Europe i ovo je tehnološki kamen temeljac za to", kaže Hoettges. Dodaje da će zahvaljujući vlastitoj europskoj mreži i prekograničnoj infrastrukturi, moći sami utjecati i donositi odluke: "A ne samo plesati kako sviraju SAD i Azija". Hoettges je nastavio da je više od osam milijuna linija u Europi već prebačeno na IP tehnologiju. U Njemačkoj pet milijuna, a u Hrvatskoj oko milijun, odnosno njih 75 posto.

U DT-u očekuju da će do kraja 2018. godine sve mreže iz DT Grupe migrirati na IP platformu čime će se olakšati daljnja fiksno-mobilna konvergencija, poput isporuke brzog internet neovisno o tehnologiji. Ovo nije novost za cijelo telekom tržište s obzirom da su alternativni operateri u Hrvatskoj i ostatku EU koristili IP tehnologiju za gradnju svojih mreža, ali je velika novost za jedan veliki telekom. "Prvi smo telekom u EU koji može iskoristiti sinergiju nacionalnih kompanija i želja nam je do 2020. te kompanije pretvoriti u srednjeeuropsku mrežu tvornica novih usluga", zaključuje članica Uprave DT-a Claudia Nemat.

Komentirajte prvi

New Report

Close