Hrvatski robot hit na Indiegogou

Autor: Bernard Ivezić , 26. listopad 2015. u 22:00
STEMI sastavljate sami i učite

Kampanja je startala odlično, među prvim donatorima su Damir Sabol, Nikola Dujmović, DGS i Logit.

Šestonogi STEMI prvi je hrvatski robot koji je ušao u fazu testne proizvodnje. Riječko-zagrebački tim, koji je u ponedjeljak službeno svjetskoj javnosti preko Indiegoga predstavio prvi hrvatski robot za obrazovanje, već ima ponude za investiranje od poslovnih anđela, VC fondova i kompanija koje se bave obrazovanjem.

Marin Trošelj, suosnivač i operativni direktor STEMI-ja, kaže pak da su sada usmjereni isključivo na kampanju grupnog prikupljanja donacija. U ponedjeljak, u prvih sedam sati od početka Indiegogo kampanje, STEMI je prikupio 38 posto potrebnih sredstava, odnosno 6,1 tisuću dolara. Među prvim donatorima su tvrtka Microblink Damira Sabola, zatim osnivač SPAN-a Nikola Dujmović te tvrtke DGS i Logit. Usto, podršku su dale tvrtke Infinum i Nanobit.

 

6,1tisuću

dolara prikupio prvi hrvatski robot za obrazovanje na početku Indiegogo kampanje

"Trenutačno ne razmišljamo ni o kakvoj investiciji prije nego što STEMI i sve popratne sadržaje ne razvijemo do kraja, jer ovo je važan korak prema tome da imamo komercijalan proizvod", kaže Trošelj. Objašnjava da su Indiegogo odlučili iskoristiti kako bi kroz crowdfunding kampanju globalno promovirali svog robota, potom kako bi u razvoj uključili i korisnike, upoznali svoje potencijalne korisnike te konačno pilotirali proizvod. Trošelj pojašnjava da zbog toga nisu ušli u razgovore o investicijama.

"Nakon kampanje imat ćemo uzorak od sto proizvedenih robota na temelju kojeg ćemo moći izračunati parametre za proizvodnju većih razmjera", pojašnjava. STEMI je nastao u veljači ove godine spajanjem dvaju razvojnih timova iz Rijeke i Zagreba. Riječki tim u kojem su Pavao Pahljina i Marin Trošelj u StepRI-ju je radio na razvoju platforme za projektno učenje. S druge strane, Luka Fućek, Antun Vukičević, Vlatko Klobučar i Josip Vukičević u Zagrebu su razvijali robota. Svi su se učlanili u udrugu Bura Znanja i odlučili testirati koncept. "Spojiti projektno učenje i robota čini se kao dobitna kombinacija, jer ono što nedostaje djeci da uče 3D modeliranje, matematiku, fiziku, elektroniku i programiranje u školama je motivacija, a tu je robot idealno rješenje", kaže Trošelj.

Roboti u obrazovanju jedan su od sve izraženijih trendova u industriji visoke tehnologije, a jedan od najjačih brendova na tom području ima danski Lego. No, u hrvatskom STEMI-ju kažu da je njihov robot napredniji od onih koje prodaje Lego, a usto nije namijenjen samo djeci. "Naš je edukacijski robot, koji smo razvili u Hrvatskoj, napredniji od robota koje prodaje Lego i k tome dvostruko jeftiniji", ističe Trošelj.

Navodi da STEMI mogu koristiti svi od pet do 55 godina. Temelji se na principu otvorenog pristupa (Open Access), što znači da su svi nacrti za robota javno dostupni. K tome, arhitektura mu je otvorenija i vjernija većim robotima. Pojašnjava da je STEMI-jev servo motor poput onih u velikim robotima, a zahvaljujući posebnoj pločici može se nadograđivati senzorima, što sve Lego ne nudi. "Ključ je da ponudimo obilje obrazovnog materijala da bismo privukli djecu i hobiste, i to radimo", zaključuje Trošelj.

Komentirajte prvi

New Report

Close