Hrvatska 3. po broju brzorastućih IT tvrtki u srednjoj Europi

Autor: Bernard Ivezić , 09. studeni 2015. u 16:16
Alan Sumina i Zoran Vučinić iz Nanobita/Goran Stanzl/PIXSELL

Najbolji Serengeti, Nanobit, Integracija od-do, Sedmi odjel, Infinum, Infocumulus…

Zagrebački softverski izvoznik, tvrtka Serengeti, najbržerastuća je hrvatska IT tvrtka i deveta najbržerastuća IT tvrtka u srednjoj Europi objavio, je Deloitte.

Ove godine čak se osam tvrtki iz Hrvatske našlo na popisu najbržerastućih tehnoloških tvrtki u srednjoj Europi. Uz Serengeti, to su još Nanobit (11. u regiji), Integracija od-do (18.), Sedmi odjel (24.), Infinum (30.), Infocumulus (42.), Acceleratio (46.) i Degordian (347.). Godinu ranije na popisu najbržerastućih tehnoloških tvrtki bila su samo četiri hrvatska poduzeća: Infinum, Nanobit, Europa Digital i Lemax. Osim na popisu najbržerastućih tehnoloških kompanije, ove godine su se dvije tvrtke iz Hrvatske plasirale i na Deloitteov popis mladih tvrtki koje pokazuju veliki potencijal, odnosno dvije, kako ih Deloitteu nazivaju, "zvijezde u usponu". To su Axilis i Osmi BiT.

 Za devet od deset najbržerastučih tehnoloških tvrtki na Deloitteovim popisima ove godine temeljno poslovanje je razvoj softvera. Iznimka je jedino tvrtka Degordian koja razvija rješenja za marketing. Ivica Perica, analitičar i direktor u Deloittu u Zagrebu kaže da su najnoviji podaci koji opisuju promjene kroz koje su prošle najbrže rastuće tehnološke tvrtke u srednjoj Europi tijekom prošle godine bila iznimno dinamične. "Čak 38 od 50 najbržerastućih tehnoloških tvrtki u srednjoj Europi prema Deloitteu su novi igrači, a čak tri od vodećih pet tvrtki s najvećom zabilježenom stopom rasta u proteklih četiri godine su nove na listi", naglašava Perica.

U kategoriji najvećih 50 ni ove godine nema predstavnika iz Hrvatske. Taj popis predvodi rumunjski div specijaliziran za izradu rješenja za online edukaciju i trening zaposlenika INSOFT Development & Consulting, koji je imao rast prihoda od 577 posto. Vodeća tvrtka na popisu pedeset najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u srednjoj Europi ove godine je češki Simplity, koji se bavi savjetovanjem i uslugama na području pohrane podataka i unazad četiri godine rastao je u prosjeku 1971 posto. Za petama joj je poljski SkyCash Poland koji razvija mobilne sustave naplate za parking i javni prijevoz i ima rast 1665 posto. Treća je mađarska tvrtka Szallas.hu, lanjski pobjednik, koja se bavi poslovanjem nekretninama online i raste 1209 posto. Najviše tvrtki je iz Poljske (12), Slovačke (10) i Hrvatske (8).

Komentirajte prvi

New Report

Close