FairVotes – hrvatski sustav za elektroničko glasovanje dostupan svima

Autor: Poslovni.hr , 22. studeni 2019. u 13:21
IDE3 tim

Mladi tim stručnjaka iz hrvatske IT tvrtke IDE3 kreirao je sustav za elektroničko glasovanje – FairVotes. Sustav je namijenjen svima koji unutar svojih organizacija provode izbore, a neprofitne i humanitarne organizacije mogu se njime koristiti potpuno besplatno.

Hrvatska IT tvrtka IDE3 d.o.o. osmislila je sustav za elektroničko glasovanje FairVotes kako bi svima koji unutar svojih organizacija provode izbore i glasovanja taj postupak učinila jednostavnijim, financijski isplativijim, a istovremeno sigurnim i transparentnim.

Kako objašnjava direktor tvrtke Ivan Hendija, ideja za kreiranje ovog sustava nastala je uslijed suradnje s jednim klijentom kada je njegov tim svjedočio složenom procesu kreiranja, trajanja i završetka klasičnog izbornog procesa.

„Taj je proces bio iznimno dugotrajan, zahtijevao je angažman brojnih suradnika, a troškovi su bili visoki. Rodila se ideja da ga naš tim pokuša ubrzati, pojednostaviti, učiniti financijski dostupnijim te da pritom korisniku pružimo apsolutnu sigurnost i transparentnost. Ideju smo realizirali kroz FairVotes aplikaciju za elektroničko glasovanje namijenjenu udrugama, organizacijama, savezima, dioničkim društvima te svima onima kojima su izbori jedan od sastavnih dijelova poslovanja“ ispričao je Ivan Hendija.

Brzina, jednostavnost, ušteda i potpuna sigurnost

FairVotes sustav za glasovanje jednostavan je za upotrebu i vrlo fleksibilan. Svaki ga korisnik može prilagoditi svojim potrebama. Omogućuje kreiranje pitanja, dodavanje glasača na listu, slanje poziva na glasovanje putem e-mail adresa. Organizator izbora u svakom trenutku može provjeriti odaziv glasača i podsjetiti ih na proces izbora koji je u tijeku, a rezultati su dostupni odmah po završetku glasovanja.

„Ovom aplikacijom štedi se vrijeme i novac jer nema troškova tiskanja listića, slanja poziva, angažmana osoba koje će provoditi ili nadzirati proces glasovanja i tako dalje. Također, ono što je nama u timu vrlo važno je i ekološka komponenta. Nema nepotrebne potrošnje papira i onečišćavanja okoliša na bilo koji način”, objašnjava Ivan Hendija te nastavlja: “Osim toga, potpuno je prilagođena glasačima koji mogu iz svoga doma ili dok sjede s prijateljima na kavi u svega nekoliko sekundi dati glas putem svojih mobitela, laptopa, tableta. Aplikaciju podržavaju svi uređaji. Vjerujemo da će uporabom ove aplikacije odaziv birača biti znatno veći.“

“Ono što je većini glasača najvažnije je tajnost i vjerodostojnost glasovanja. Uz FairVotes svaki je korak tijekom procesa glasovanja potpuno siguran i transparentan. Glasovati može samo osoba koja je primila poziv i prijavila se u sustav kroz višestruki proces verifikacije. Uz uporabu naše aplikacije viška glasova i glasača nema”, dodatno ističe Hendija.

Budućnost i humanitarni aspekt

FairVotes je podijeljen po razinama usluge pa je tako uporaba ove aplikacije za neprofitne organizacije i društva do 20 glasača potpuno besplatna i dostupna na stranici www.fair-votes.com.

„Svijet je sve više digitaliziran, a elektroničko glasovanje je glasovanje budućnosti. Primjerice, Estonci elektroničkim putem glasuju još od 2005. godine. Nas uskoro očekuju predsjednički izbori. Bilo bi sjajno da i mi u Hrvatskoj pojednostavimo proces glasovanja na svim razinama i u svim organizacijama u kojima možemo. Tko zna, možda već sljedećeg puta izbore za predsjednika, gradonačelnike, parlamentarne izbore i slično budemo mogli provoditi elektroničkim putem, baš kao Estonci“, zaključio je Hendija.

Na aplikaciji je uz Ivana Hendiju radio cijeli njegov IDE3 tim koji ovih dana slavi 11 godina postojanja i uspješnog rada. Glavna područja poslovanja usmjerena su im na digitalizaciju poslovnih procesa i modernizaciju radne okoline u hrvatskim tvrtkama pa i šire. Izrađuju kompleksna web i mobilna softverska rješenja, a njihov edukacijski centar EDU3 nudi edukacije za poslovne korisnike iz svih područja ICT-a.                               

IDE3 je osmislio i humanitarni projekt „Kompići“ kojim u život vraća stara računala i prosljeđuje ih onima kojima su najpotrebnija. Do sada su „oživljena“ računala donirali brojnim ustanovama koje brinu o djeci i najpotrebitijima.

Komentirajte prvi

New Report

Close