Dosad najveća akvizicija u tehnološkoj industriji – Dell kupuje EMC

Autor: Poslovni.hr/H , 13. listopad 2015. u 10:24
Foto: Reuters

Dell je postigao dogovor o kupnji EMC Corpa, kompanije za pohranu podataka, za 67 milijardi dolara.

Treći po veličini svjetski proizvođač kompjutora Dell postigao je u ponedjeljak dogovor o kupnji EMC Corpa, kompanije za pohranu podataka, za 67 milijardi dolara, što predstavlja dosad najveću akviziciju u tehnološkoj industriji.

Tom akvizicijom, trećom po vrijednosti ove godine, Dell bi se proširio na brzorastuće tržište 'cloud computinga', upravljanja i pohrane korporativnih podataka.

Time bi proširio svoju ponudu, s obzirom da prodaja osobnih kompjutora (PC) već dulje vrijeme stagnira jer se potrošači više okreću tabletima, pametnim telefonima i drugim mobilnim uređajima.

Povezivanjem Dellovog poslovanja serverima i EMC-ovog poslovanja nova će kompanija imati znatno širu ponudu u borbi s rivalima, kao što su Cisco Systems, IBM i Hewlett-Packard, u području 'cloud computinga', mobilnosti i cyber sigurnosti.

"Mislim da ni Dell, ni EMC ne bi mogli dugoročno opstati samostalno, doista trebaju jedan drugoga. Dell je uglavnom na potrošačkoj strani, što je već neko vrijeme slabo mjesto. EMC ima, pak, neke proizvode za tvrtke, ali ne i kompletan paket", kaže Eric Johnson sa sveučilišta Owen Graduate School of Management.

Prema dogovoru, dioničari EMC-a dobit će 33,15 dolara po dionici, od čega 24,05 dolara u gotovini, a ostalo u dionicama. Jučer je, nakon objave dogovora, cijena dionice EMC-a na Wall Streetu porasla gotovo 2 posto, na 28,35 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close