Dok se u Hrvatskoj uvode kamere na svakom koraku susjedi to zabranili policiji

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Ustavni suci su procijenili da je snimanje registarskih tablica udar na privatnost i da se time povređuje pravo na zaštitu osobnih podataka.

Policija u Sloveniji ubuduće neće smjeti snimati registarske tablice vozača koji učine neki prekršaj, odlučio je Ustavni sud te države, prenosi Glas Istre. 

Sud je tako poništio dio Zakona o policijskim ovlastima koji je omogućio uvođenje specijalnih kamera i ostalog tehničkog pribora za identifikaciju registarskih tablica.

Sve je pokrenuo pučki pravobranitelj koji je i zatražio stav Ustavnog suda, nakon burnih reakcija u Sloveniji zbog namjera policije da kažnjava vozače nakon što su prekršiteljima snimljene registarske tablice.

Vlada je koristila argument da policijski službenici neće i ne mogu snimati lica i da će kamere biti korištene samo u policijskim vozilima, a ne postavljene i na mjesta uz ceste. U međuvremenu je slovenska policija već nabavila opremu i sada je pitanje što će s njom biti.

Takvu opremu nabavlja i hrvatska policija, a trebala bi biti korištena na 150 lokacija. Nove kamere, a u ovoj i sljedećoj godini MUP će ih nabaviti 75, trebale bi biti postavljene na mjestima gdje vozači najčešće prekoračuju brzinu. Riječ je o najsuvremenijoj opremi koja omogućuje i snimanje svega što se događa istovremeno na dvije prometne trake, a podaci dolaze bežično do centralnog servera. Tamo policija može točno vidjeti vozilo i registarsku tablicu i nakon toga tražiti od vlasnika podatke o vozaču.

 

Komentari (6)
 • Romel
  Romel 11:15 22.7.2019.

  Ured pučke pravobraniteljice još nije zaprimio nečiju pritužbu u vezi toga

  Samo udri , nek znaju za što su glasali.

 • All
  All 13:45 19.7.2019.

  Koja se samo kolicina novaca potrosila i potrosit ce se samo da se napuni budzet. A pomaka nema. Ceste su katastrofa, osiguranja nula, biciklisticke staze, pjesacke, … fuj i onda bradonja laprda o tome kako se on brine da ne bude nezgoda pfffff

 • Nex970
  Nex970 13:44 19.7.2019.

  Država partijskih birokrata (sad plus briselskih) i njihovih familija. Državica po mjeri čobana i novooparenih seljobera sa dvojnim državljanstvom. Ostatak je prestar ili pasivan a aktiva nam svakodnevno odlazi da se ne vrati. A i čemu da se vrati. Ovo nije mocvara. Voda je isusila. Ostao je crni smrdljivi mulj.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!