Combis modernizirao podatkovni centar Ine

Autor: Bernard Ivezić , 14. siječanj 2018. u 10:42
Prilagodba mrežnih i sigurnosnih postavki aplikacija sada se realizira u minutama/FOTOLIA

Mogućnost upravljanja s jedne točke znatno skraćuje vrijeme razvoja i implementacije novih aplikacija i servisa.

Ina Grupa transformirala je svoj podatkovni centar. Naftna kompanija u sklopu digitalne transformacije uvela je napredno softverski definirano rješenje, takozvani Software-defined networking (SDN), koji joj omogućuje da svojim servisima bolje upravlja.

Projekt je izveo najveći pružatelj IT usluga u Hrvatskoj, tvrtka Combis u sastavu Hrvatskog telekoma (HT). Marko Galetić, rukovoditelj upravljanja mrežnom infrastrukturom u Plavom timu, IT kompaniji Ina Grupe kaže da su tako dobili najnapredniji data centar.

Plavi tim
"Mogućnost upravljanja kompletnim mrežnim okruženjem u podatkovnom centru s jedne točke znatno skraćuje vrijeme razvoja i implementacije novih aplikacija i servisa – što stvara najnapredniji data centar", kaže Galetić. Ina je krajem 2015. godine izdvojila svoj sektor informatičkih servisa u zasebnu tvrtku Plavi tim. Ta je tvrtka već u istoj godini, iako je efektivno radila tek mjesec dana, imala prihod od 4,56 milijuna kuna i neto dobit od 67 tisuća kuna.

Godinu kasnije, odnosno 2016. godine Plavi tim ostvario jr prihod od 69,97 milijuna kuna i neto dobit od 2,55 milijuna kuna.  Rezultati za 2017. godinu još nisu objavljeni. No, i oni bi trebali biti dobri s obzirom na to da Plavi tim svoje usluge prodaje ne samo matici već i Croscu, STSI-u, TOP Računovodstvo servisu, Ini Maziva, Rotary Drillingu u Mađarskoj, Holdini u BiH, Ini Maloprodajnim servisima, Energopetrolu, Tifonu itd.

Nekad je trajalo tjednima
U Combisu navode da su u Ini implementirali Cisco Application Centric Infrastructure (ACI) rješenje za upravljanje mrežnim okruženjem u podatkovnom centru te da su napravili i migraciju postojećih servisa. Dodaju da je to prvo Cisco ACI rješenje u Hrvatskoj. Domagoj Pehar, tehnički direktor Sektora IP komunikacija i sigurnosti u Combisu kaže da će INA s novim rješenjem poslove koji su trajali do tjedan dana svesti na nekoliko minuta te dobiti nove mogućnosti upravljanja s podatkovnim centrom.

"Prilagodba mrežnih i sigurnosnih postavki aplikacija dosad je bio zadatak koji je mogao potrajati danima ili čak tjednima, a uz ovo rješenje automatizira se upravljanje unutar podatkovnog centra pa se prilagodba mrežnih i sigurnosnih postavki aplikacija realizira u minutama", zaključuje Pehar.

Komentirajte prvi

New Report

Close