Bivši električar iz Uljanika educirao se i odmah zaposlio u IT-ju

Tijekom četiri mjeseca educirali su se iz web i mobilnog programiranja (drugi i treći u prvom redu direktor Specka Tomislav Tenodi i gradonačelnik Križevaca Mario Rajn), Foto: PD Tijekom četiri mjeseca educirali su se iz web i mobilnog programiranja (drugi i treći u prvom redu direktor Specka Tomislav Tenodi i gradonačelnik Križevaca Mario Rajn), Foto: PD

Križevačka tvrtka provela besplatne poduke iz programiranja nakon kojih su polaznici stekli nova konkurentna znanja, a neki našli i posao.

Ljudima nova znanja, Gradu nova aplikacija. To je situacija nakon završene prve Speck Akademi-
je, besplatne informatičke edukacije koju je u Križevcima u Razvojnom centru i tehnološkom parku provela tamošnja IT tvrtka Speck u suradnji s Gradom Križevcima. Tijekom četiri mjeseci 13 polaznika učilo se web i mobilnom programiranju i developmentu, čime su povećali svoje kompetencije i znanja koja im daju i ekstra šanse na tržištu rada. Jednom od njih koji su za uspješno završenu edukaciju dobili certifikate (a među njima su i profesor u školi, novinar zaposlen u ministarstvu...) već je pošlo za rukom i zaposliti se, i to upravo u Specku. Damjan Čorić (24) je dosad bio električar u “potonulom” Uljaniku i kad je shvatio kamo ide priča s pulskim brodogradilištem “dignuo je sidro” i odlučio se okušati, kaže, u nečem novom. Upisao je Speck Akademiju...

“Privuklo me programiranje jer je tražena profesija u kojoj se uspjeh postiže samo kontinuiranim radom i razvojem”, kazao je na uručenju certifikata Čorić, a direktor Specka Tomislav Tenodi (28) dodao je da su na radionicama programiranja odmah uočili njegovu predanost i inicijativu i nisu dvojili oko angažmana.

“Njegov trud rezultirao je time da smo ga odlučili i zaposliti. Iznimno je motivirajuće vidjeti kako su polaznici Akademije u samo četiri mjeseca stekli dovoljno dobre temelje da s njima mogu konkurirati za poziciju u bilo kojoj IT kompaniji”, uvjeren je Tenodi. Da je pohađanje ovakvog oblika “školovanja” u organizaciji mlade tvrtke win-win ne samo za polaznike već i za zajednicu, dokazuje to da su oni stečenja znanja odmah primijenili u praksi. Razvili su, naime aplikaciju naziva Rezervacija dvorana, koja će zainteresiranim građanima i ostalima olakšati i jednostavnijim učiniti postupak rezervacija termina u dvorana u gradskom vlasništvu, za organizaciju različitih događaja.

Inače, Tenodijev Speck kao agencija za razvoj i dizajn digitalnih proizvoda bavi se razvojem softverskih rješenja i mobilnih aplikacija za domaće i klijente iz EU i SAD-a, ima i portal za e-učenje autoskola.hr, dok im je dugoročan cilj ući i u projekte umjetne inteligencije (AI). Potrebe za zapošljavanjem su im gotovo stalne, zasad ih je 20 u uredima u Križevcima i Zagrebu, a traže i programere u JavaScriptu i UI/UX dizajnere.

Kako nam je Tenodi rekao prije nekoliko mjeseci, Hrvatska ne oskudijeva inženjerima i njihovom kvalitetom, ali nema dovoljno velikih IT kompanija koje bi bile kompetitivne i kadre pružiti im izazov kakav bi dobili na globalnoj razini.

Komentari (1)
  • Antonijo
    Antonijo 14:46 8.7.2019.

    Ovo su zaista lijepe i pozitivne vijesti. Svaka čast polaznicima. Dajte više ovako dobrih vijesti da ljude potaknu da svojim obrazovanjem mogu učiniti puno.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve