Hrvatski startup poharao SAD, Bellabeat dobio posao vrijedan 42 mil. kuna

Autor: Bernard Ivezić , 09. siječanj 2015. u 15:00
Sandro Mur i Urška Sršen

I prije dolaska na CES u Las Vegasu tvrtka stara godinu i pol dana ostvarila je 10.000 online narudžbi za svoje proizvode.

Godinu i pol dana star hrvatsko-slovenski startup Bellabeat dobio je prvu narudžbu, a njena je tržišna vrijednost 6,5 milijuna dolara ili više od 42 milijuna kuna.

To je najveći i najbrži poslovni uspjeh nekog startupa iz jadranske regije dosad.Bellabeat, koji ima urede u Zagrebu, Kaliforniji i Kini, obvezao se sredinom proljeća 2015. početi isporučivati velikim američkim trgovačkim lancima Targetu i BestBuyju 65 tisuća komada svojih novih uređaja: pametnu narukvicu Leaf, pametnu vagu Balance i uređaj za praćenje stanja djeteta u majčinoj utrobi Shell. Inače, prosječna maloprodajna cijena tih uređaja je sto dolara. Susonivač Bellabeata Sandro Mur, koji trenutačno boravi na najvećem sajmu potrošačke elektronike CES-u 2015. u Las Vegasu, izjavio je za Poslovni dnevnik da ga interes Targeta, četvrtog najvećeg trgovačkog lanca u SAD-u, i BestBuyja, 15. najvećeg online trgovca u SAD-u, nije iznenadio.

 

30stručnjaka

zapošljavaju u Zagrebu

"Ne želim ispasti pretenciozan, jer drago mi je da smo s njima sklopili dogovor, ali uskoro će im se pridružiti i druga velika imena što je rezultat dobre tržišne prepoznatljivosti i kontinuiranog priljeva ponuda za suradnju", kaže Mur. Pojašnjava da su ovime ušli u drugu fazu razvoja prodaje. U prvoj je tvrtka izravno od potencijalnih kupaca preko svoje internetske stranice primila više od 10 tisuća prednarudžbi ili potencijalnih milijun dolara prodaje. Na CES-u je pak Bellabeat otvorio i narudžbe za distributere i trgovce. Hrvatsko-slovenski startup počeo je buditi interes javnosti potkraj svibnja prošle godine, kad je za hrvatske prilike dobio rekordnu investiciju od 4,5 milijuna dolara. Nije bio iznenađujući samo iznos ulaganja nego i popis investitora, na kojem su se našle filmske i investicijske zvijezde.

Među inima, u Bellabeat su uložili glumica Jessica Alba, kreator i vodeći programer Googleova Gmaila Paul Buchhet, osnivač TechCruncha Michael Arrington, jedan od sto najbogatijih ljudi Nicolas Berggruen te Ron Conway, jedan od najpoznatijih investitora u Silicijskoj dolini i čovjek koji je među prvima uložio u Google i PayPal. Nakon toga je sredinom prosinca u tvrtku tri milijuna dolara uložio investicijski fond GGV Capital. Riječ je fondu koji se u svjetskim financijskim krugovima najčešće spominje kao ulagač koji je među prvima prepoznao potencijal Alibabe, danas najvećeg igrača u internetskoj trgovini na svijetu. Time je Bellabeat postao uvjerljivo najuspješniji domaći startup u privlačenju investicija.

 

65tisuća

komada uređaja od Bellabeata kupuju američki trgovci

Osnivači ovog startupa su zagrebački matematičar Sandro Mur i slovenska umjetnica Urška Sršen. U ovaj poslovni pothvat ušli su sredinom 2013. godine, kad su za proizvod BabyWatch, preteču Bellabeatova Shella, napravili crowdfunding kampanju na Indiegogou. Ta im je kampanja, uz početnih 11,8 tisuća dolara kapitala, donijela i interes jednog od najpoznatijih svjetskih poslovnih inkubatora Y Combinatora. Tamo su prošli mentorski program, promijenili ime u Bellabeat, nadogradili mogućnosti svog rješenja i zainteresirali filmske i investicijske zvijezde. Sandro Mur ističe da su na CES-u u Las Vegasu ove godine najveći europski izlagač nosive tehnologije. Ondje su predstavili programsko sučelje (API) koje omogućuje drugim proizvođačima aplikacija da komuniciraju s Bellabeatovim uređajima.

Mur navodi da je nekoliko hrvatskih tvrtki već izrazilo interes za korištenjem njihove nove softverske platforme. "Na žalost, zbog CES-a nismo uspjeli odraditi inicijalne sastanke s domaćim tvrtkama, ali izvan Hrvatske na Bellabeatovom API-ju svoja rješenja već razvijaju tri tvrtke iz SAD-a, dvije iz Kine, jedna iz Japana i jedna iz Australije", kaže Mur. Sve te tvrtke svoje će aplikacije pustiti na AppStore i Google Play usporedno s izlaskom njihovih uređaja u maloprodaju. Mur naglašava da su razvoj API-ja radila četiri Java programera u Zagrebu u suradnji s partnerima iz Kine. Bellabeat u Zagrebu već zapošljava 30 stručnjaka te kontinuirano raste. Posljednje kadrovsko pojačanje je aktualna Miss Kalifornije Crystal Lee. "Ona nam se pridružila na CES-u i nova je članica našeg tima, a bit će glavna osoba za partnerstva u modnoj industriji", kaže Mur.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Bravo,svaka čast !

[emo_palacg]

New Report

Close