Novčana kazna od 200 do 1200 eura ako se ne prijavi račun u inozemstvu

Autor: Poslovni dnevnik , 07. siječanj 2020. u 10:40
Međunarodnom razmjenom podataka dobivaju se informacije o svim računima koje imaju slovenski državljani u inozemstvu/FOTOLIA

Prema posljednjim podacima, Fursu se prijavilo samo 3499 građana.

Posljednjih se godina povećava broj slovenskih državljana koji imaju registriran račun u inozemstvu. Ako ih je na kraju 2018. bilo oko 40.000, danas ih ima preko 55.000.

U taj broj su uključeni mnogi računi otvoreni u stranim internetskim bankama, poput N26, sa sjedištem u Njemačkoj, ili Revolut i Monese, sa sjedištem u Velikoj Britaniji. To bi također trebalo biti prijavljeno Financijskoj upravi (Furs), ali čini se da mnogi to nisu uradili, piše portal Siol.net. Prema informacijama objavljenim u emisiji Koda na TV Slovenija, čak 35.000 Slovenaca otvorilo je račune u internet banci Revolut.

Međutim, prema posljednjim podacima, Fursu se prijavilo samo 3499 građana. Ako se uzmu u obzir samo računi u Revolutu, to znači da bi više od 30.000 Slovenaca moglo platiti od 200 do 1200 eura, što je novčana kazna ako se ne prijavi račun u inozemstvu. Svaki bankovni račun u inozemstvu, uključujući račun u stranim internetskim bankama, fizička osoba mora prijaviti Fursu u roku od osam dana od otvaranja. Mora se prijaviti čak i ako se duže vrijeme ne posluje s tim računom, kao i o svim promjenama podataka na računu, poput datuma kada je račun izvan Slovenije zatvoren.

Teško je ostati neotkriven
Teško je pobjeći od Fursa, ali novčane kazne mogu se izbjeći samoprijavljivanjem, objašnjava Siol.net. Furs će prije ili kasnije otkriti račun u inozemstvu. Automatskom međunarodnom razmjenom podataka svake godine dobivaju se podaci o svim računima koje imaju slovenski državljani u inozemstvu. Zemlje zbog sprečavanja pranja novca razmjenjuju podatke o tekućim računima svake godine do kraja rujna.

Kada inspektori utvrde da netko nije prijavio račun, započinju postupak provjere je li pojedinac dobio kamate od depozita na stranim računima. To također treba prijaviti Fursu. Ako ne prijavi inozemni račun, slijedi kazna, što se može izbjeći ako pojedinac prijavi sam sebe prije nego što Furs dobije podatke iz razmjene. Samo u prvih sedam mjeseci 2019. bilo je više od 1100 samoprijavljivanja.

Naplatili 4,5 milijuna eura
Lani je Furs poslao više od 12.000 poziva poreznim obveznicima za koje je otkriveno da imaju otvorene račune u inozemstvu, ali ih nisu prijavili. Odazvalo ih se više od 84%. Furs je 2018. proveo preko 34.000 kontrola zbog sumnje u utaju poreza i naplatio više od 4,5 milijuna eura dodatnih poreza na temelju informacija iz međunarodne razmjene. 

Komentirajte prvi

New Report

Close