Većinski vlasnik prodaje Formulu 1 za nevjerojatnu cifru

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 10. kolovoz 2016. u 09:47
Foto: XPB/Press Association/PIXSELL

Investicijski fond CVC Capital Partners, izlazi iz vlasništva nakon 10 godina, a najizgledniji kupac je britanski Sky.

Investicijski fond CVC Capital Partners, većinski je vlasnik Formule 1 (F1) koji je najavio prodaju ovog nekoć profitabilnog natjecanja. Za vlasnički udio od 35 posto u F1 traže 10 milijardi ili pet puta višu cijenu od one za koju su F1 kupili 2006. godine. 

Ružno pače, pa labud

Kao najizgledniji kupci, iako informacije još nisu potpune, navode se medijski mogul Rupert Murdoch i njegov British Sky Broadcasting, zatim katarski državni investicijski fond te RSE Ventures u vlasništvu Stephena Rossa, predsjednika kluba Miami Dolphins. Iako u trenutku kupnje situacija u F1 nije bila obećavajuća, kako zbog korupcijskog skandala osnivača i jednog od vodećih ljudi Bernija Ecclestona tako i najava spora brojnih vozača oko isplate plaća, natjecanje se u narednom desetljeću za CVC pretvorilo u ekonomski spektakularan posao.

CVC je zaradio 4,5 milijardi dolara, dvostruko više od prosječne zarade privatnih investitora. No, poslovanje CVC-a ipak nailazi na kritike. "Iako je CVC znatno poboljšao upravljačku strukturu, sav bi novac trebao ostajati u sportu, što nije slučaj kod modela financijskog investitora", smatra Xander Heijnen, bivši glasnogovornik Grand Prixa. Privlačenje investitora što je bio financijski fokus CVC-a pokazalo se isplativo po njih, ali je paralelno s time F1 gubio na gledanosti.

Mediji donose vrijednost
Stoga bivši izvršni direktor Mercedes F1 tima, Nick Fry, u prodaji vidi novi potencijal za F1, posebice ako natjecanje prijeđe u ruke platforme poput Murdochova Skya. "Medijska tvrtka poput Skya mogla bi donijeti veliku vrijednost Formuli 1", komentirao je Fry. CVC za sada odbija komentirati najave, dok je Bernie Ecclestone za Bloomberg komentirao kako je prodaja izgledna jer je CVC orijentiran na profit.

Komentirajte prvi

New Report

Close